ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Изграждат сграда на Операта зад Партийния дом?

Сграда на Пловдивската опера да бъде изградена на гърба на бившия Партиен дом, без той да бъде бутан. Това предложение ще обсъди на извънредно заседание ЕСУТ, който ще разгледа отново в детайл проекта за чисто нова модерна сграда за Дом на Операта. Това стана ясно след работна среща, инициирана от областния управител Ангел Стоев по темата. От областната управа съобщиха, че държавата, Общината и Фондация „Дом за Пловдивската опера“ ще обединят усилия и са поставили на бърза писта намирането на решение на дългогодишния проблем с липсата на собствена сграда на една от най-важните културни институции в Пловдив.

Ангел Стоев събра на една маса Фондацията и общината в лицето на кмета Здравко Димитров, неговия заместник Пламен Панов и Главният архитект на града Димитър Ахрянов. В срещата от страната на Фондацията участваха инж. Любозар Фратев, доц. д-р инж. Никола Добрев, д-р Мариана Чолакова, арх. Илко Николов и секретарят Данаил Георгиев.

По време на разговорите беше взето решение проектът на Фондацията да бъде разгледан отново от ЕСУТ на извънредно заседание на 9 март. Предложението е да се даде възможност на автора – арх. Илко Николов,  да защити проекта, който предвижда да бъде изграден дом на Операта в центъра, като се използва пространството зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще създаде естествена връзка с Концертна зала. „Важно е да се подчертае, че проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и той не предвижда бутане на сградата на централния площад“, коментира още Ангел Стоев.

„Бих искал да отбележа, че държавата подкрепя изцяло намирането на дом за Операта, но очаква от общината ясна позиция относно проекта на фондацията и окончателния избор на място. „Знаете, че дискусията тече повече от 7 години и са предлагани различни варианти, но до момента не се е стигнало до обща позиция между гражданската инициатива и общината“, коментира по време на срещата областният управител Ангел Стоев. Той припомни, че са се обсъждали като подходящи места – терени в Международния панаир, до зала „Колодрум“, на мястото на щаба на БА зад паметника на „Съединението на България 1885 г.“, но до този момент няма общо становище между отделните субекти.

Д-р Мариана Чолакова подчерта, че Фондацията търси обединение за решаването на проблема, защото Пловдив като културна столица се нуждае от сграда на Операта, за да продължи да блести още по-ярко на културния небосклон на Европа.

Здравко Димитров отбеляза, че не спирал да работи по проблема и да търси консенсусни решения. „За нас е важно в рамките на този мандат въпросът да бъде решен“, заяви кметът. По думите му обаче е важно да има и подкрепата на Общинския съвет, чието решение за събаряне на Партийния дом все още не е отменено и до голяма степен блокира процеса.

„Днес даваме сериозен тласък и трябва да вървим напред. Само след седмица ще е ясно дали ЕСУТ приема проекта на арх. Николов или не, ако не приема, ще имаме нова среща, на която да продължим да търсим варианти, но в ускорено темпо“, бе категоричен областният управител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Дернев бе, блокирайте го тоя досадник с разхлабената „халка“ по АйПи или по име, че ша замязаме на ПловдивОнЛАЙНА!

  2. Добре де що кино Комсомол не може да бъде превърнато в модерна Опера ,а трябва да е свърталище на пидираси ? А що се касае до Партиният дом няма две мнения ,заедно с Альошата да бъдат изравнени със земята! Как не се появи един безкористен, истински градоначалник ,а все джендър некадърници без топки с разлабени алки.

    1. Бая „ТОПКИ“ вероятно има *р*воверния ислямски персийски поп от братски Шиитски Иран щом с такъв ЗАМАХ ИЗРАВНЯВА СЪС ЗЕМЯТА ЕДИНСТВЕНИЯ ВИСОК ОФИС БИЛДИНГ в Града.

      Поне три-четири тестиса към пенис-кутре!

    1. Около масичката наброявам 12 дванайсет Боляри в Поза на Мъдра Загадъчност, мила Вяро.

      2/3 от 12 = 8 осем корумпенца, ма! Ша ги обидиш!

      Поне 11/12 =единайсет дванайсти= 11 Сановници са за съд от показаната ОПГ Шайка!

  3. Да се преструва на невинен, наивен, безкористен ИДияЛИСТ (не бе, не на Будала!) е лесната Поза на всеки пореден Властелин.

    „Идеята“ за харизан Парцел става все по-ТЪПА с времето!

    Плочата се изтърка и вече прескача бе, г-не Фратев

  4. Това е истинско безумие! Операта ще бъде збутана като гаражите на Общинска охрана сега. Колегата Николов да излиза вече в пенсия, стига с подобни идиотски идеи. А останалите да се впрягат и да молят МО за терена на площад Съединение. Друго хубаво място в Пловдив просто няма.

    1. Мокрите сънища на Илийко от години тормозят Града, който си притежава предостатъчна сграда за двата файтона ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ операсти = ГДК със Заглавие човешки ръст и с бронзов Франкенщайн пред входо.

      Многохилядни тълпи не напират нито към Националната Опера в София = ИСТИНСКА, Закрехната, НЕ-„ОТВОРЕНА“ по Дьорд Шорош, та камо ли към пловдивската с кебапче на клечка и биричка…

      ДАЛАВЕРАТА Е „ФОНДАЦИЯТА“ ДРАПА ПРЕД ВСЕКИ НОВ АДМИНИСТРАТОР (ПРЕСТРУВАЩ СЕ НА БЕЗКОРИСТЕН БУДАЛА) ДА ЧОПНЕ БЕЗПЛАТНО (УЖ ЗА ОБЩОТО БЛАГО) ЦЕННО ЦЕНТРАЛНО ТЕРЕНЧЕ ЗА ДА СИ ИЗГРАДИ СВОЕ СОБСТВЕНО ЧАСТНИЧЕСКО ДОХОДНО ЗДАНИЙЦЕ.

      ЕХА!

      В КОЕТО МОЖЕ ПОД НАЕМ ДА ДОПУСНАТ РАЗНИТЕ БАЛЕТИ, ОПЕРЕТИ, БИНГО, ФИТНЕСИ, ЦИРКОВЕ – – – АМА САМО АКО И ДОКОЛКОТО И ДОКОГАТО СИ ПЛАЩАТ СВОБОДЕН НАЕМ НА „ФОНДАЦИЯТА“ ПАЗАРНО ПРЕСМЕТНАТ.

      „ФОНДАЦИЯТА“ НЯМА НАЛИЧНОСТ ВСЪЩНОСТ, ТЕ ТЕПЪРВА В СЛЕДВАЩА СТУПКА ЩЕ ВРЪНКАТ ГРАДА ЗА МИЛИОНИ. МЕНТЕ!

      ПО СВЕТА ТАКИВА ФОНДАЦИИ ДЕЙСТВАТ С ПАРИТЕ СИ НАПРЕД! ТИЯ САМО СЕ ПРЕСТРУВАТ НА КУЛТУРЕН КАПИТАЛИЗаМ

      1. Концертна зала =съсипана от кадърната ОпънОПЕРАторка Ни.На.= щяла да бъде основно ремонтирана не само, ами и пригодена, приспособена и адаптирана не само като концертен подиум, ами и със ТЕАТРАЛНА СЦЕНА.

        С което Министерството сложи ТОЧКА НА ОПЕРНАТА ИСТЕРИЯ.

        Де да можеше така някой да пресече алчността на ЧАСТНИКА ЗА ИГРИЩАТА:

        МИЛИОНИТЕ ТИ ЗА СТАДИОНИТЕ МИ

        1. БЕЗ КОНКУРС „…ще е ясно дали ЕСУТ приема проекта на арх. Николов или не…“

          ЯСНОТА ДАЛИ ПЛОВДИВСКА ОПЕРА ЩЕ СЕ ПРАВИ БЕЗ ОБЩ АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС ИМА:

          НЕ.

          ТЦ. Ъ-Ъ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина