ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЗелен градНовини

Чистота купува техника на старо?!

Шефът на ОП-то се мотивира с това, че парите не били от общинската хазна

Отпуснаха допълнително 900 хил. лв. за районите кметства да кърпят дупки

Общинският съвет на Пловдив разреши на управителят на ОП “Чистота” да закупи техника втора ръка за зимното почистване на града.  Става дума за 2 камиона на старо,  окомплектовани с разпръсквач, стойка за гребло и гребло.

Това стана само 10-тина дни, след като управата на града оповести, че е готова за поддръжката на пътищата в студа. Припомняме, че след извършена инспекция на 15 ноември в дружеството бе обявено, че 100 машини ще чистят Пловдив през зимата. 

“Днешният технически преглед показа, че машините са в добро състояние и в пълна готовност да поддържат нормалните комуникации в града при зимни условия,” заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, който е и председател на комисията за проверка на техниката.

Заедно с него на техническия преглед присъства и заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Последният през юли направи интересна акция в двора на Чистота, за която ви разказахме подробно в статията Община Пловдив спретна цирков спектакъл за оправдание на искания 40 млн. заем. На нея Тимчев обясни защо е толкова належащо да се влезе в голям дълг, 10 млн.лв. от който да отидат в необоснована документално инвестиция за модернизиране на базата и машинния парк на двете най-големи ОП-та – “Градини и паркове” и “Чистота”. Той бе застанал около исторически камион – водоноска КАМАЗ, който разнася вода за поливане на зелените площи из града, Анести Тимчев заяви, че машинният парк на двете предприятия следва да бъде обновен с инструментите на заема. За целта бяха откарани на съседен паркинг по-новите камиони на ОП-тата и скрити по нареждане на зам.-кмета. Тогава надълго и нашироко бе обяснено колко е стара техниката и защо се нуждаем от нова.

На фона на всичко това днес директорът на Чистота отговори на питане на общински съветник от БСП “какво налага да се купува техника втора употреба” така:

Да уточня – това са средства от държавния бюджет, 250 хиляди лева, целево отпуснати и могат да бъдат използвани само целево за техника. Сумата не ни позволява да купим нови два разпръсквача и снегорин. Тези два, които можем да купим ще са равносилни на 4, с които сега разполагаме. Ако не ги заявим сега тези средства, те ще бъдат върнати март месец догодина в държавния бюджет и ние няма да можем да се възползваме от тях”, обясни Димитър Георгиев.

С този мотив се задоволиха мнозинството общински съветници и разрешиха закупуването на стара техника за нуждите на града.

Припомняме, че денонощното дежурство на екипите по зимно поддържане и снегопочистване започва на 25 ноември и ще продължи до 15 март 2021 г.

С изменение на предложението, входирано извънредно преди сесията, местният пърламент разреши да бъдат отпуснати допълнително 900 хил. лв. за районите кметства да кърпят дупки. Сумата се прехвърля от неосъществения проект за така наречената “Многофункционална спортна зала“ в двора на ЕГ „Иван Вазов“.

Председателят на групата общински съветници от ДБ Веселина Александрова попита какво ще се случи със спортната зала и със сумата от 200 000 лева, платена авансово на фирмата-изпълнител по проекта, след като възложителят е прекратил договора.

„Това е един договор от 2019 година по преправен проект от Лиляната с 200-300 седящи места. Малка заличка. Поръчката бе спечелена от фирмата обявила най-ниска цена. Някакво ЕТ. После собственикът почина, имаха проблеми и т.н. Хората входираха едно писмо, че няма да се справят в новата икономическа ситуация и прекратихме договора. Те са изпълнили 94 тона метална конструкция, която струва по пазарни цени 240 000 лв. Общината нищо не губи от това прекратяване,“ това обясни зам.-кметът Георги Титюков.

По думите му може да се обяви следваща поръчка и след като общината има металната конструкция.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина