Йордан Иванов: Община Пловдив лъже за градската железница

Общината не е държана в неведение за градската железница – представители бяха поканени, но никой не се поинтересува, твърди областният управител

Община Пловдив и конкретно кметът Здравко Димитров лъжат, че са били държани в неведение за проекта за градска железница. Това заяви областният управител Йордан Иванов днес чрез фейсбук пост в официалния си профил. Те са били поканени на срещата с писмо с входящ номер, но никой не е отликнал и не се е поинтересувал за срещата, добавя още Иванов.

Той реагира след коментари на Здравко Димитров, че Пловдив няма нужда от подобен проект преди да стане с население 1 млн. души. Според Йордан Иванов обаче проектът е важен за целия регион, тъй като Пловдив е център на икономическата зона, която обслужва много повече хора. Освен това има много примери в Европа с градове с градски железници, които имат по-малко население.

Ето цялата позиция на Йордан Иванов:

Опитвам се да щадя авторитета на кмета на Пловдив Здравко Димитров, защото той сам по себе си е институция и е избран от хората, но това невинаги е постижимо. Самият той не си прави услуга, защото си позволява да говори неистини. Този път по темата „градска железница“.

Първо: Кметът на Пловдив днес твърди, че градска железница може да има и да бъде ефективна в градове с над 1 милион жители. Това не просто не е вярно. То издава некомпетентност, защото в Европа има десетки примери на градове с градска железница и население под 1 млн. жители.

Второ: Неосъзнаването на потенциала на градската железница, която да обслужва индустриалните зони край град Пловдив през централната градска част по съществуващото трасе, означава неразбиране за това, че Пловдив е сърцето на икономическата зона. И затова градът трябва да се развива интегрирано – заедно с областта около него.

Трето: Не е вярно, да не кажем, че си е откровена лъжа, че общината била държана в неведение за проекта. Кметът на Пловдив бе поканен от мен на работна среща, посветена на градската железница с писмо от 20 април, което е заведено с входящ номер в общинската администрация същия ден. Здравко Димитров не дойде на тази среща, никой от община Пловдив не дойде. На 26 април Областната администрация изпрати и писмо с искане общината да представи своите идеи и предложения за градската железница. Отговор не просто не пристигна в срок. Изобщо не пристигна.

Но най-притеснителен е въпросът как община Пловдив следва собствените си стратегически документи, които сама е разписала. Как е възможно днес Здравко Димитров да казва, че градска железница в Пловдив не може да има, защото населението не наброява 1 млн. жители, а едновременно с това да е предложил в Плана за интегрирано развитие на община Пловдив да се реализира проект за градска железница? На 30 септември 2021 г. самият кмет твърди: „Повече отвсякога Пловдив се нуждае от градска железница и приоритет за общината е да я развием“ (цитатът е от „24 часа“). Нима миналата година Пловдив е бил с население над милион?

Пловдив трябва да има визия за 10-годишно управление, чието следване да гарантира, че градът ни ще става все по-добър за живеене. Вместо това има кмет, който говори срещу проект, обявен от самия него за приоритет и записан в току що гласувания план за развитие.

Exit mobile version