Виртуалната изложба в памет на Георги Божилов – Слона

На 13 юни 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на Георги Божилов – Слона. Платната му са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови творби.

През далечната 1967 г. Атанас Кръстев (Начо Културата) организира първата самостоятелна изложба на Георги Божилов и това поставя началото на Националните есенни изложби, които продължават и днес. През 70-тте години на 20 век абстракциите на Георги Божилов са сваляни от изложби като „деформации” и „отклонения от соцреализма”. В началото на 90-тте години френски милионер откупува цялата му изложба в столична галерия.

Сграфитото на Слона- вечерна атракция в Стария град

В творчеството си той използва най-разнообразни техники и похвати, работи в областта на кавалетната живопис, портрета, пейзажа, фигурални и абстрактни композиции, стенопис, мозайка, сграфито.

ОИ „Старинен Пловдив” като пазител на културното и историческо наследство, част от което е и разнообразното творчество на Георги Божилов, инициира поредната виртуална експозиция „В памет на Георги Божилов – Слона”, която е достъпна във Фейсбук  линк  и Инстаграм – Plovdiv Old Town /official/

Георги Божилов – Слона
(1935 – 2001)

Георги Божилов – Слона е емблематично име в съвременното българско изкуство. Свързваме го с пловдивската група млади художници от 60-те години на миналия век, които активно участват в модернизиране на изкуството в България.

Той е роден на 13-ти юни 1935 г. в Пловдив, в семейството на Мария и Йордан Божилови. През 1953 г. завършва пловдивската гимназия ,,Димитър Благоев“. Посещава ателиетата на Златю Бояджиев и Христо Станчев, а по-късно и кръжока по рисуване на художника Михаил Лютов. В периода 1953 -1959 г. е студент във Висшия институт за изящно изкуство „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия), специалност „Декоративно – монументална живопис“ при проф. Георги Богданов.

През 1959 г. участва в Първото младежко биенале в Париж. Следващата – 1960 г. взима участие в Окръжни изложби на художниците и във всички по-важни изложби с национално значение. През 1961 г. става член на Съюза на българските художници (СБХ). Първата му самостоятелна изложба е организирана от Атанас Кръстев (Начо Културата) през 1967 г. в Пловдив. През 1979 г. е удостоен със званието „Заслужил художник“, а през 1986 г. е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ за принос в развитието на културата в България. През 2001 г. получава наградата на СБХ за живопис „Захари Зограф“.

На 30 май 2001 г. художникът умира след тежка автомобилна катастрофа.

Работи в областта на пейзажа, портрета и композицията, които през годините, в зависимост от художническата идея, носят полуабстрактно или изцяло абстрактно звучене.

От 2003-та г. в Скобелевата къща в Стария град се помещава постоянната експозиция с живописното творчество на Слона. Съдържа 47 негови платна и е открита в деня на неговата 68 годишнина. Калканът на къщата откъм ул. ”Съборна” е украсен с възпоменателно пано, живопис и мозайка по проект на Димитър Киров, в памет на Георги Божилов.

20 платна в Балабановата къща представят различните лица на Георги Божилов – Слона

Exit mobile version