Националният театър на Будапеща с приза на „Сцена на кръстопът”

 „Внушителен спектакъл!”, „каква актьорска игра”, „впечатляваща сценография и музикална картина” – с такива отзиви реагираха публика и професионална гилдия на дългоочакваното гостуване на Националния театър на Будапеща със спектакъла „Вицекралят Банк” на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Атила Виднянски – един от най-авторитетните режисьори в Унгария и Европа, с изключителни представления както на театрална, така и на оперна сцена, и цяла плеяда талантливи артисти разказаха история за любов, отмъщение и смърт, идеали, дълг и кръв с впечатляващ размах и мащабни картини.

Пиесата разказва за Банк, назначен от крал Андрей II (1205-35) за вицекрал. Той се оказва в центъра на кървави събития. По тайна заповед на Гертруд – кралицата от немски произход – нейният брат изнасилва съпругата му. Накърнената му чест и човешка мъка влизат в болезнен разрив с възвишения идеал за дълг и преданост към короната. Във финалния драматичен акорд самият той ще се превърне в убиец на помазана глава.

Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от управляващите Хабсбурги, на 15 март 1848 г. Националният театър нарушава заповедта и изиграва спектакъла. Това поставя символичното начало на Унгарската революция.

Специален гост на първия гастрол на авторитетната трупа от Будапеща под тепетата бе Негово превъзходителство Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България.

Той стана свидетел и пряк участник в една незабравима вечер на среща между две култури, които имат дълги традиции в съвместното общуване.

След финалните аплодисменти в голямата зала се случи и друго важно събитие – Екипът на фестивала „Сцена на кръстопът” връчи специална награда на режисьора Атила Виднянски. Той получи приза от фестивалния директор Кръстю Кръстев.

„За мен е особена чест да връча нашия приз на тази прекрасна трупа на Националния театър на Унгария.  Уважаеми Атила Виднянски, благодаря за удоволствието, което създадохте на великолепната пловдивска публика.  За нас е чест и радост, че ви гледахме. Голям респект към вашата работа”, каза Кръстев и връчи наградата на директора на трупата.

„Наистина е голяма чест за нас и много благодарим, че имаме възможността да сме тук. Между два сериозни национални театъра се оформя едно истинско приятелство, истинско сътрудничество.  Това е една от нашите най-сериозни пиеси. Доста мислихме дали да не дойдем тук с нещо малко по-леко като жанр, но решихме, че тук – във вашата страна,  вие ще разберете каква е нашата болка”, каза Виднянски.

Големият унгарски творец, организатор на авторитетни форуми по света и мениджър, оставил дирята си в историята на най-големите трупи в родината си, отново благодари за признанието.

Празникът продължи в непринудена атмосфера, а домакините от Драматичен театър-Пловдив изненадаха гостите със специална фолклорна програма.  Вечерта завърши с танци и обещание за нови срещи.

Exit mobile version