Самодейци от Войводиново подаряват концерт на пловдивчани

Коледният концерт на Ансамбъл „Войводинци“  с вход свободен е на 20.12.2019г. от  19 ч. в ДНА – Военен клуб Пловдив

Народно читалище „Виделина – 1928г.“ с. Войводиново е едно от най-активните в община „Марица“. Емблематичен за Читалището е Ансамбъл „Войводинци“, който пише своята история вече 15 години.

Начело на ансамбъла са хореографът и художествен ръководител Илиана Божанова и музикалният ръководител и корепетитор Тодор Янков.

През далечната 2004 г. с много ентусиазъм те организират в нереновираната зала на Читалището, заедно със близки съмишленици от няколко ентусиазирани семейства и няколко стари носии, част от които под наем, младежката танцова формация. Тогава дейността им се свежда до 2 детски танцови групи, 1 женска певческа група и младежката.

Любовта към българския фолклор бързо дава първите си плодове. Днес ансамбълът наброява над 150 самодейци в седем танцови състава на възраст от 4 до 54 г. и женска певческа група. В репертоара си, ансамбълът има вече 38 авторски танца, десетки песни и богат костюмен фонд с носии от почти всички фолклорни области на България.

Участват в местни, национални и международни фестивали, от които рядко се прибира без награди от призовите места. Редовно се включват в концертни програми, изяви с благотворителна цел и инициативи на читалището. Tрадиционно детските и младежките формации участват в обичаите Лазаруване и Коледуване.

Зад гърба си „Войводинци“ има участия в престижни фестивали и шампионати по фолклор у нас и в чужбина, сред които са: турнета в Холандия и Швейцария, фестивали в Хърватия, Македония, Турция, Австрия, Чехия, Унгария и Италия.

Ансамбълът е специален участник на 20-ти Международен фолклорен фестивал Пловдив 2014 г.

През 2015 година им е присъдено званието „Представителен Ансамбъл“ от Националната секция на ЦИОФФ България.

През годините, гости на Читалището са групи от Германия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Япония, Тайван и САЩ, които изучават българските народни танци и традиции. Те се запознават с работата на самодейците в читалището и присъстват на открити репетиции.

На 20 декември 2019 г. от 19 ч., Ансамбъл „Войводинци“ кани всички пловдивчани и гости на града да се насладят на част от техния репертоар в ДНА – Военен клуб Пловдив.

Концертът се организира от Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

Входът е свободен. Заповядайте!

Exit mobile version