Александрово- впечатляваща потайност от древна Тракия

Lost in Plovdiv из тайните на рисуваните тракийски гробници на час от Пловдив

Централното разположение на Пловдив в Тракийската низина прави града ни чудесна отправна точка за множество интересни дестинации, които единственият онлайн гид Lost in Plovdiv предлага. В рамките на около един час можем да стигнем до живописни локации, като Карлово, Сопот или село Косово, за които ви изданието разказа в предходни материали. Днес то предлага разходка не в планината, а в равнината – в тракийската гробница до село Александрово.

Александровската гробница е един от най-впечатляващите обекти от културното наследство на траките, достигнали до нас. Макар и гробниците от траките да са много, и всяка от тях интересна и специфична по свой си начин, то именно Александровската е в групата на най-интересните – заедно с Казанлъшката, която е другата богато изписана, и тази в Свещари в Североизточна България, която пък впечатлява със своите скулптурирани фигури по стените.

Гробницата в Александрово е издигната през IV в. пр. Хр. за знатен тракиец. Тя има много от типичните черти на мнозинството други гробници – основно помещение с т.нар. кошеровидно засводяване, до което се достига по дълъг коридор, наричан от експертите дромос.

Обектът е разкрит и проучен през 2000 година от археолога Георги Китов. По всяка вероятност тя е била ограбена в миналото от иманяри, тъй като е разкрита празна. От това, което археолозите откриват, изключително ценни са именно стенописите. Основно и най-добре запазено е централното помещение.

В тази част са изрисувани няколко ловни сцени, които траколозите интерпретират по различни начини. Има ловни сцени, погребален пир и други, за които основната версия е, че това са сцени от задгробния живот на починалия тракиец.  Съществуват, разбира се, много други версии.

Един от най-интересните елементи в стенописната украса, е подписът и автопортретът в нея. Изключително необичаен и неочакван в такъв обект, той също е обект на множество хипотези. Според основната версия, това е авторът на стенописите, който се е подписал и с името си – Кодзимасес Хрестос, или майсторът Кодзимасес.

За съжаление, след откриване на гробницата, там започват бързи разрушителни процеси. Взема се решение тя да се консервива и пази в специална температура и влажност, като вътре не се и допускат хора. По щастливо за нас сечнение на обстоятелствата, представители на японски фонд остават изключително впечатлени от нея и подпомагат българската държава да се създаде музеен посетителски център с относително точно копие на гробницата. Така днес до Александрово можем да видим спокойно и безопасно гробницата, както и добра експозиция с обяснения на самите стенописи. В музейния център са подредени и различни материални артефакти, които да разказват за живота от епохата. В експозицията може да се открие информация и за някои от другите тракийски гробници, за да се направи сравнение и добием представа за периода от живота на траките.

Музейният комплекс има хубав паркинг. Работи всеки ден от седмицата без понеделник, и в летните месеци е отворен от 9 до 18, а в зимните – от 9 до 17 часа. Входът е 4 лв, за студенти и пенсионери – 2 лв, а атрактивната обиколка с гид е 6 лв. За съжаление въпреки изключително високото ниво и важност на обекта, той е необичайно трудно достъпен. Гробницата се намира в непосредствена близост до магистрала „Марица“, но към нея няма отбивка. Най-лесно до нея се достига, като се вземе отбивката за Димитровград, след което се шофира по междуселски път около 20 км. Пътят обаче със сигурност си заслужава.

Exit mobile version