Започва петият президентски мандат на Путин

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час, пише БНР.

Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд, губернаторите на регионите и чуждестранни дипломати. Съединените щати, Великобритания, Канада, Германия, Чехия и Балтийските държави вече обявиха, че няма да уважат церемонията.

Владимир Путин ще положи клетва като президент, след което ще произнесе кратка реч. 30 топовни салюта ще ознаменуват събитието, а войниците от кремълския полк ще преминат в тържествен марш през Съборния площад. Накрая патриархът ще отслужи молебен в Благовещенския събор на територията на Кремъл.

Централната избирателна комисия обяви, че на президентските избори през март Владимир Путин е получил рекордните 87% подкрепа. С приетите през 2020 година конституционни промени той си осигури правото на още два шестгодишни мандата или възможността да остане на власт до 2036 година.

Exit mobile version