Ремонтират Духовната семинария с пари от борбата с контрабандата

Изготвят архитектурен проект за автентичната част от манастира „Света Петка Мулдавска, който да бъде съгласуван с Министерството на културата

Бойко Борисов се ангажира обителта да има вода и скоро до нея да води асфалтов път

Иво Дернев

Пловдивската духовна семинария да бъде ремонтирана с 600 хиляди лева, отпуснати целево от държавата, се договориха премиерът Бойко Борисов и Николай Пловдивски при днешното посещение на манастира „Св. Петка Мулдавска”. Министър-председателят посети обителта, за да види как се движат ремонтните дейности в изгорялата преди няколко години част. Той пое ангажимент пред митрополита държавата поетапно да финансира още реставрацията и реконструкцията на оцелялото автентично крило на манастира, което е на над 250 години, да бъде изграден пътя до него и да се изгради нов водопровод. По груби сметки целият проект ще е за около три милиона лева.

„Изказвам благодарност към министър- председателя за проявеното от него високо и родолюбиво християнско съзнание. Това, което сме поискали от него за съдействие и финансова помощ за обителта, сме го получили и с добра съвест вложили и оползотворили за възстановяването на този значим манастир. Уточнихме и следващите стъпки. Разбира се ремонт на пловдивската духовна семинария и академия, която се нуждае от спешен такъв. И продължаваме ремонта на корпусите на „Св. Петка Мулдавска”. Уговорихме се да се направи архитектурен и конструктивен проект, който да бъде съгласуван с Министерството на културата и поетапно да заявяваме необходимите средства на министър-председателя. Той ни увери, че каквото е възможно ще съдейства за довършването на ремонта”, обясни пред журналисти в двора на обителта Николай Пловдивски.

„Тази част трябва да я възстановим както Троянския манастир. Има достатъчно добри специалисти в реконструкцията, за да бъдат запазени гредите, да се запази цялата автентичност, която има тук. Много лесно може да се събори и да се направи наново, но няма да е същият манастир. Това са красоти от 1800-ата година. Възложих да видим и как конструктивно можем да укрепим и храма, който се е разклатил сериозно при земетресението в Чирпан”, каза Бойко Борисов. Премиерът допълни, че е възложил на  ВиК- Пловдив да работят по проект за водопровод, тъй като манастирът няма вода. Ще се асфалтира и черния път до обителта.

Министър-председателят обаче подчерта, че първа точка, по която ще се действа, ще е осигуряването на средствата за ремонт на Духовната семинария в Пловдив. Борисов уточни, че бюджета дава тази възможност благодарение на парите от битката с контрабандата. „В пловдивската семинария учат общо към 170 деца и студенти. Ще се постарая следващата сряда да свършим работата, за да знаем, че академията се прави. Ще отпуснем 600 хиляди лева за семинарията, като ремонтът ще включва всичко”, допълни Борисов.

Exit mobile version