Есенна разходка до една от най – големите забележителности в района на Източните Родопи

Дяволският мост или още Шейтан кюприя се намира на 10 километра от град Ардино в изключително живописен пролом и през 1984 година е обявен за паметник на културата. Изработен е в началото на 16 в. по поръчка на султан Селим на мястото на стар римски мост и се намира на важния античен път Виа Игнация, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е трисводест, с полукръгли отвори за оттичане на водата. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан още “печата на Соломон”. Това е първият мост, на който експертите виждат такъв знак! Любопитно е да се отбележи още, че конструкцията е невероятно здрава – за пет века нито веднъж не е претърпяла преустройство и не е имала нужда от допълнително укрепване.

                     By www.vacacionesbulgaria.com – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, Link

Дължината му е 56 м, широчината – 3,5 м, централният му свод е висок почти 12 м., а покрай името витаят много легенди. Първата е свързана с построяването му и гласи, че местните дълго време се опитвали да построят мост на река Арда, но нейните буйни води постоянно го подкопавали и разрушавали. Единствено майстор Димитър от съседно село (в момента град) Неделино се осмелил да опита по поръка на султана и съградил съоръжението само за 40 дни. Легендата гласи, че той се получил здрав и устойчив, защото той вградил в него сянката на красива девойка. Поверието гласи, че ако застанете в средата му по пладне между 11 и 12 часа, когато позицията и силата на слънцето са такива, че мостът и отражението му във водата заключват окръжност, ще видите дяволския лик. Според друго сказание в един от камъните е вграден отпечатък от стъпката на Дявола и мостът носи само нещастие и злини, затова не трябва да се минава по него след залез слънце.

В случай че все пак се осмелите да го прекосите, от другата му страна започва екопътека и изградено място за пикник сред природата.

               By Evgeni Dinev from Burgas, Bulgaria – Dyavolski Most bridge, CC BY 2.0, Link

През 80-те години Дяволският мост и регионът около него са използвани като място за снимките на великия български филм “Време разделно”. Атмосферата на пролома и заобикалящите го гори перфектно съответства на емоционалния заряд, който тази лента носи.

Може да стигнете до него с автомобил през село Дядовци, едно от изоставените села в Родопите, което с изоставените си къщи, засилва още повече призрачността и тайнствеността, витаещи в околноста. След като подминете селото ще намерите малък паркинг, на който може да оставите автомобила и да поемете на освежаваща разходка сред планинската природа. До съоръжениете се стига за около половин – един час.

За любителите на еко туризма от Бани започва туристическа пътека, до която ще стигнете до левия бряг на реката. Преходът ще е малко по – дълъг, но забикалящата красота ще направи пътя ви приятен и картинен.

Покрай десния бряг на реката на около 20 минути лек ход пред вас ще се разкрие обляна в лъчи поляна, където има туристическа беседка, подходяща за отмора. Тя е малко по – встрани от моста и често остава абсолютно празна и все още неоткрита от тълпите, желаещи да се потопят в мистиката на дяволското съоръжение.

Нощем усещането за загадъчност се засилва още повече и съвсем малко са смелчаците, които дръзват да останат тук, след като последните лъчи се скрият зад хоризонта.

Дали ще се потопите в легендите или просто ще изберете да се насладите на великолепната гледка зависи единствено от вас, но ние ви уверяваме, че разходката дотам няма да ви разочарова!

Exit mobile version