Директорът на РЗИ-Пловдив: Не може безкрайно да се въвеждат рестрикции. Няма как да спрем да живеем!

Каназирева: Да не се създава паника, няма основание за такава!

Не са взимани проби за коронавирус днес в Пловдив, няма съмнения за такива диагнози

Участниците в Областния кризисен щаб за борба с коронавируса призоваха пловдивчани не всеки, които има притеснения за здравето си, да търси медицинска помощ и специализирани изследвания, тъй като ще се задъха системата.

Областният управител Дани Каназирева събра на извънредно заседание представители на всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, РД на МВР, Гранична полиция, Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив, Областната дирекция по безопасност на храните и управителите на големите болници.

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов подчерта дебело, че в Пловдив няма нито един случай на коронавирус и че на всеки пациент, за които има съмнение, ще се прави изследване.

С днешна дата не са взимани нови проби и не се очакват резултати.

В Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в момента работят 14 инфекционисти. Общо леглата са 76 + 6, като 50 от тях са заети от пациенти, които нямат нищо общо със съмнения за коронавирус.

Бившата Окръжна болница осигурява 36 легла при възникване на ситуация, Военна болница – 10, такива ще осигурят и общинските болници, каза директорът на РЗИ- Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

Друго инфекциозно отделение – това в Карлово има двама специалисти на щат, а там има едва 10 легла.

Ако има паника в отделенията ще падне рязко качеството на услугата, коментира Дани Каназирева.

От РЗИ напомниха, че инспекцията има дежурен здравен инспектор, който отговаря на въпроси по темата денонощно на телефон 0884 546 177.

„Към момента звънят малко хора и не задават глупави въпроси,“ отбеляза шефката на Инспекцията.

Тя допълни, че се работи по контрола при филтъра на входа в детските градини и яслите, тъй като няма как на децата да бъдат сложени маски.

На въпрос на журналист „дали се предвиждат дезинфекции в такситата“, д-р Танчева-Манчева отговори: „Нека искаме нормални неща. Не може да има дезинфекции в такситата. Не може безкрайно да се ограничава и да се въвеждат рестрикции. Няма как да спрем да живеем!“

Стана ясно, че екипи на РЗИ има и на летище Пловдив.

Припомняме, че грипната ваканция за учениците в града и обастта е удължена за сега до края на тази седмица. За удължаване на учебната година не се коментира към момента.

Exit mobile version