Архивите разказват: Как бетонираха площад „Централен“ (СНИМКИ)

Кажете „Сбогом“ на плочките на Дража

Соня Попова

Паважът е заменен от отлети плочки, после от бетон, а бетонът от „плочките на Дража“ – това са настилките, по-които гражданите на Древния и вечен град, са крачили през последния век, минавайки през мястото, което днес наричаме площад „Централен“.

Вече сме ви разказвали, че проучванията ни показаха, че именно източната и южната част на площада са претърпели най-много трансформации във времето. Само изгледът в северозападна посока е останал почти непроменен през последните близо стотина години. На ретро фотографиите от началото на XX век до днес там неизменно стоят две емблематични сгради – фурната на братя Мисови (Руската книжарница/Сладоледената къща), а до нея е Къщата с вазата на покрива (на Димитър Турдоглу, подарена някога от чичо му Кудоглу) .  

Развитието на мястото в площад започва след края на Първото мострено изложение през 1892, заради което е създаден парк Цар Симеон. Павираното пространство пред централния  вход веднага се превърнало в място за разходка и стоянка за пловдивските файтонджии, добър завършек на главната улица „Княз Александър“.

   1929 г., сн: Изгубената България

сн: Държавен архив – Пловдив

През миналия век настилката на площада е сменяна няколко пъти, от калдъръмените широки площи, през циментови плочки в края на 20-те години на XX век.

1932 г., сн: Изгубената България

След Девети септември 1944 година площад „Цар Симеон” бил наречен „Площад Централен”, в края на 60-те започнало голямото му циментиране.

1969 г., работник циментира площад Централен, сн:Ив. Коджабашев

Сн: Държавен архив – Пловдив

Септември 1969 на бетонирания площад се е стекъл народа, за да посрещне генералния секретар на ЦК на БКП. На следващата снимка са другарите Тодор Живков, Георги Трайков и Станко Тодоров, които гордо крачат по излетия нов бетон, на път към хората от горната сника.

януари 1974 г. паркингът на х-л „Тримонциум“

май 1975 г. Панорамен поглед на площада (градата вдясно е на ОК на ДКМС), сн: Ив.Коджабашев

сн: Държавен архив – Пловдив

Новата сграда на Централна поща и комбинирана настилка – плочки от естествен камък и калдъръм.

Близо 30 дка настилки ще бъдат подменени с настоящия ремонт на площад „Централен“. Кажете „Сбогом“ на хлъзгавия врачански мрамор, известен сред пловдивчани като „плочките на Дража Вълчева“. Те ще бъдат заместени от комбинирана настилка: бетон, плюс гранит от Македония и Босна, който идва в началото на февруари.

Още за историята на площада може да видите ТУК.

 

Exit mobile version