Толерантни ли сме или не?

Под тепето ви показа протеста срещу изложбата „Балканска гордост“, а сега преминете от „другата страна“

„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие“

Симеон Василев: Българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията

Йоана Иванова

Снимки: Андреа Измирова

„Преди точно 50 години, по същото време на годината, в бара „Стоунуол“ в Ню Йорк полицията влиза и арестува присъстващите – предимно гей мъже, лесбийки и транссексуални хора. Но общността тогава реагира. Преди 50 години общността в Ню Йорк се изправя срещу агресията на полицията и заявява „Ние няма да търпим повече.“ Днес, 50 години по-късно, ние имаме същото послание. ЛГБТИ хората имат място в българското общество. Те имат право на същите права като всеки останал български гражданин.“ С тези думи Симеон Василев от Фондация „Глас“ откри изложбата „Балканска гордост“ в пространството на СКЛАД снощи. Експозицията представя фотографии, исторически данни и артефакти от Прайд шествията във всички балкански градове.

Проектът търси диалог между местна и международна култура и начините, по които балканското и европейското могат да съжителстват, да се допълват и обогатяват. Централно място в него заемат човешките права и въпросът за преплитането на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието.

Изложбата предизвика противоречиви реакции още с обявяването ѝ и минути преди откриването активът на ВМРО-Пловдив, начело с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев, направи жива верига пред културното пространство на СКЛАД. Посланието им „Не преминавай от ДРУГАТА страна!“ обаче не спря пловдивчани да посетят събитието и да подкрепят българската ЛГБТИ общност. В препълнената зала на улица „Екзарх Йосиф“ №16 в Тютюневия град освен фотографии от Прайд шествията на Балканите, гостите имаха възможността и да гледат видео селекция от разкази от първо лице на сърби, македонци и косовски албанци за това какво е да си гей, транс, би или джендър флуид на Балканите.

„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие и като такова то има политически послания. Нещо, което през последните 11 години София прайд, единственият прайд в България, се опитва да обясни,“ каза още Симеон Василев. „Има още какво да направим и това е в ръцете на всеки един от нас. Непрестанно казваме на хората, че не е нужно да са активисти, за да помагат на ЛГБТИ движението, а има нужда единствено да се застъпят за някого. Да се застъпят, да кажат нещо, да изявят гражданска позиция. Аз се надявам, че българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията, а напротив – днес вие всички тук и ние изпращаме послание за това, че българското общество е толерантно, че в него има място за всеки и че сме горди от това, което сме.“

Изложбата ще бъде закрита на 16 юли от 18:30 часа с дискусия за традиционните български и балкански ценности и за идентичността с участието на проф. Ивайло Дичев, представители на Белград прайд и представители на София прайд, а по-късно от 21 часа с акустичен концерт на Мила Роберт в thEATre.

 

Exit mobile version