АктуалноБългарияГласовеКултураМненияНовиниФоторепортаж

ВМРО с жива верига срещу изложбата „Балканска гордост“ (ГАЛЕРИЯ)

„Не преминавай от ДРУГАТА страна!“ пише на плакатите, които издигнаха воеводите срещу фотоизложбата с кадри от прайд шествията на Балканите

Гост от Семейството на ЕСК стисна ръцете на всеки от протестиращите и каза „Добре дошли, вие сте обичани!“

Йоана Иванова

Активът на ВМРО-Пловдив, начело с кметът на район „Южен“ Борислав Инчев, направи жива верига на улица „Екзарх Йосиф“ в Тютюневия град срещу № 16, където в културното пространство СКЛАД в момента се открива изложбата „Балканска гордост“.

Припомняме, че проектът от календара на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а поставя във фокус човешките права и борбата за равноправие, като търси съвременен прочит на балканските традиции в контекста на глобалното общество и дигитализираното ни съвремие. Целта му е с изложба, публична дискусия и музикално събитие да покаже фотографии и аудио-визуални инсталации от прайд шествията в големите балкански градове, включително София. Воеводите се обявиха против събитието още с появата му в календара. ВМРО – Пловдив заяви, че ще прибегне до гражданско неподчинение, ако проекта Балканска гордост не бъде свален  още преди месец. Активистите дори поискаха оставката на арт директора на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

„Ние не можем да зачеркнем цялата християнска цивилизация заради кефа на едно абсолютно малцинство,“ заяви избраният за евродепутат от листата на ВМРО – режисьорът Андрей Слабаков в началото на миналия месец.

„Парите, които са дадени за този проект  до момента да се върнат, а останалите да бъдат пренасочени,“ допълни Борислав Инчев и се обърна към фондацията с думите „Не се опитвайте да предизвиквате ВМРО в Пловдив.“

Днес в живата верига се наредиха още служители от администрацията на Южен, зам.-председателя на  Общински съвет – Пловдив Камен Шишманов и всички общински съветници от групата.

Минути преди откриването на фотоизложбата пристигнаха официални гости, сред тях и такива от Семейството на Европейските столици на културата. Един от гостите – мъж на 57 години, отиде до протестиращите и стисна ръцете на всеки един от тях. Той се представи на английски и каза, че е баща и дядо, а в семейството му има гей хора. Накрая се обърна към тях с думите: „Добре дошли, вие сте обичани!“ и ги покани на изложбата.

След него Инчев извика „Не преминавайте от другата страна!“

Протестът бе мирен и наоколо нямаше нито един униформен служител.

Припомняме още, че в началото на април английският всекидневник „Гардиън“ посвети голяма статия на Пловдив, този път със скандална тематика. „Хомофобски скандал удари Пловдив – Европейската столица на културата.“

При първото повдигане на въпроса от воеводите, на следващия ден сградата на фондацията осъмна надраскана с обидни надписи, а Симеон Василев – председател на фондация „Глас-България“, която е автор на проекта Балканска гордост # Balkan Pride“, поиска обществена подкрепа, за да не бъде провален проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. А гей парадите не са ли вече изтъркани и досадни. Толерантност има, но не досаждайте. Ако искате да покажете нещо, покажете нормална изложба. А не снимки от паради. Скучно е и липсва изкуството.

  2. Поздрави и за едните и за другите :

    Какъв е този шум на улицата, Джон?
    – Гей парад, сър.
    – И какво искат?
    – Еднополова любов, сър.
    – И кой им забранява, Джон?
    – Никой, сър.
    – Тогава защо крещят?
    – Педераси, сър. . .

      1. Уважаема/уважаеми Тиа. Британският хумор е неподражаем. Шон Конъри и той е доста стар, но все още предизвиква ласкави усмивки на женския ( със сигурност и на мъжкия ) пол. Да кажеш на някой, че нещо е изтъркано, вече също е изтъркано. Нищо ново под слънцето от вас. Ето ви още едно изтъркано по смисъл изречение. Но факт.
        Относно баба ми. Тази жена на стари години научи английски, за да ни научи мен и брат ми на този език. Пожелавам на всеки такава баба.

        PS: не е дажИ на място….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина