Тийнейджърът – атентатор е у дома си и ще продължи да ходи на училище

Ученикът е обработван близо година, за да влезе в ИДИЛ

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка

Таня Грозданова

16-годишният младеж се е мислел за част от ИДИЛ. Той е бил облъчват близо година и вербуван след разговори в интернет. Там е добавен за член в секретен чат на Ислямска държава. Това разкри зам.-главният прокурор Иван Гешев, по отношение на ученика, заловен да готви атентат в Пловдив. В четвъртък младежът е бил задържан.

По време на извънреден брифинг на Прокуратурата в София стана ясно още, че в две помещения, ползвани от момчето са намерени множество самоделни бомби с пирони и знаме на терористичната организация.

Над 14 килограма взривно вещество е подготвил ученика за самоубийствения атентат, който бе осуетен в Пловдив. Той е смятал да се самовзриви с т.нар, тръбна бомба, използвана от някои терористи в САЩ. Същото вещество е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и на летището в  Сарафово. Там количеството на веществото е било значително по-малко –  2,5 кг, съобщи още на пресконференцията заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Тийнейджърът сглобил бомбата сам за 7-8 дни, като смесил само общодостъпни вещества. Признанието направил по време на беседа с психолози. В началото обаче твърдял, че просто има интереси към химията.

Младежът е при родителите си и ще продължи да ходи на училище, за него ще отговарят инспектори от Детска педагогическа стая. Интелигентно и добро момче, заяви още прок.Гешев.

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

В претърсените помещения, където работел младежа, са открити още: пиратка с пирони, множество механични, електронни и електрикомеханични прекъсвачи за ел. вериги, раница с батерия и електрически вериги в нея, механични бутони, ключове за електрически вериги и други, изброи Иван Гешев.

Близки на ученика усетили, че става нещо нередно и информирали службите.

Както ви съобщихме по-рано, 16-годишният младеж е решил да приеме исляма, а семейството му оказвало пълно съдействие на органите на реда. Припомняме още, че по-рано днес бе обявено, че е предотвратен терористичен акт в Пловдив. Органите на реда са задържали непълнолетен младеж за готвеното нападение при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. До неговото разкриване се стига, след като поведението му е направило впечатление на съучениците му, които са сигнализирали на органите на реда.

Exit mobile version