АктуалноКриминалеНовини

Зам.-главният прокурор: Ученикът, готвел терористичен атентат, е вербуван от Ислямска държава

 16-годишният младеж е решил да приеме исляма

Семейството му оказва пълно съдействие на органите на реда

Таня Грозданова

16-годишно момче от елитна гимназия и семейство със възможности. Интелигентен, умен. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев описа заловеният терорист в Пловдив на извънреден брифинг в столицата.

По думите му, момчето е под надзора на инспекторите от Детска педагогическа стая при ОД на МВР, което означава, че не е в ареста.

Гешев изрази своето мнение, че според него това не е правилно, но после допълни, че не е бил в залата по време на разглеждане на мярката и не знае как съдията е видял личната трагедия на семейството.

В момента с момчето работят психолози от Детска педагогическа стая, разпитите продължават. Според изявлението на зам.-главния прокурор семейството на младежа оказва пълно съдействие.

След като е получена оперативна информация той е бил следен. Последните дни са били проведени претърсвания на две помещения. Открити са една готова тръбна бомба, каквито обикновено се ползвала при терористични атаки в Америка. И друга с 14 килограма взривно вещество, както и множество заготовки и прекъсвачи. Намерено е знаме на терористичната организация, както и литература по въпроса. За книгите Иван Гешев поясни, че не са забранени в България.

„Момчето е било вербувано от Ислямска държава, като е обработвано месеци наред, систематично и професионално, докато е подмамен да влезе в групов чат,” разказа заместник-главния прокурор.

От семейството на младежа споделили, че на последък той много се е променил и се държал странно.

Припомняме, че по-рано днес бе обявено, че е предотвратен терористичен акт в Пловдив. Органите на реда са задържали непълнолетен младеж за готвеното нападение при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. До неговото разкриване се стига, след като поведението му е направило впечатление на съучениците му, които са сигнализирали на органите на реда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина