Няма случай на коронавирус в Пловдив

Ако се наложи имаме възможност да извършваме дистанционно обучение на сто процента във всички общински училища, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов след днешното заседание на оперативния щаб

„ Добрата новина е, че няма регистриран случай на коронавирус в Пловдив”, съобщи преди минути след заседание на местния оперативен щаб шефът на дирекция „Здравеопазване” към общината д-р Калин Калинов. Решението, което е взето днес, е да се препоръча на всички пловдивчани, които имат близки възрастни хора и такива с хронични заболявания, да намалят социалните си контакти.

Калин Калинов обобщи мерките, които са предприети на местно ниво до момента- извършена е дезинфекция на всички общински сгради, в които се работи с граждани; извършва се четирикратна дезинфенкция на автобусите от градския транспорт; започва измиването на улиците с дезинфектант; същото се отнася и за всички съдове за отпадъци; затворени са всички пенсионерски клубове. Допълнително се извършва дезинфекция на спирките на градския транспорт, на парковете и парковите площи. Всички лични лекари и здравни работници са инструктирани, а от вчера е открита гореща линия, която при наличие на регистрирани случаи ще работи денонощно.

„Изпълняваме всички препоръки до този момент на Националния и Областния кризисни щабове”, обобщи д-р Калинов.

„ Засега удължаване на грипната ваканция няма да има”, съобщи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

„В понеделник се очаква да започнат учебните занятия в училищата. Изпратени са всички указания за периодична дезинфекция във всички сгради, като това ще се извършва преди и след учебните занятия основно, а по време на тях ще се извършва в общите помещения и санитарните възли”, каза Стефан Стоянов.

Той увери, че има готовност на 100 процента във всички училища на територията на града да се организира дистанционно обучение. От миналата година общината има активирани облачни технологии във всички школа.

„Имаме над 170 добре обучени преподаватели и голяма общност, която работи в тази посока. На cloud.bg в момента се качват инструкции и допълнителни материали. Така че, ако се наложи да се удължават грипните ваканции и някъде да се спират учебните действия, имаме организация и технологична възможност да извършваме дистанционно обучение на сто процента във всички общински училища”, подчерта Стоянов.

„Общинската образователна система е добре организирана. Детските градини работят, макар и в доста намален състав. Между 35 и 40 процента от децата посещават детски градини в сборни групи. Част от родителите се притесняват да си пускат децата. В самите детски градини се прави основна дезинфекция три пъти дневно, когато децата не са в стаите. Има допълнителни указания, които да се предоставят и на родителите. Стремим се да не допускаме в помещенията родители. Ще се следи много внимателно за болни деца и болен персонал. Стремим се да спазваме всички разпоредби на националния щаб, без да се създава излишна паника”, допълни Стефан Стоянов.

Exit mobile version