Дани Каназирева: Разтоварване на трафика и регулиране на паркирането

Дани Каназирева

Пловдив е един средно голям европейски град и няма никаква причина трафикът да е сред основните проблеми. Единствена причина е некомпетентното управление в общината, което не прилага решенията, изпробвани на много други неща.

Правилно регулиране на светофарите

Първата и най-важна задача е светофарите да бъдат правилно регулирани, за да няма хаос в трафика.“Умните“ светофари могат да се нарекат наистина „умни“, когато имат датчици, а под асфалта са вградени индукционни спирали и сензори. “Умният” светофар освобождава движението и дори може да пренасочва до известна степен трафика при катастрофи и ремонти на пътя. Aко се натрупа голяма опашка на един от лъчите на кръстовище, светофарът моментално може да осигури по-дълъг зелен сигнал.

В Пловдив обаче не е така.

Разтоварване на движението по четирите моста

В пиковите часове на най-невралгичните възлови кръстовища в центъра на града и особенно преди и след четирите моста, трябва да се премине на т.нар. „ръчно“ регулиране, тоест, от дежурния екип в Центъра за управление на трафика.

Предложенията на „Съюз за Пловдив“:

  1. Проучване на транспортното натоварване на светлинно регулирани кръстовища в посоките, където съществуват проблеми през отделните части на деня. 2. Проектиране на нови фази на светлинните сигнали до освобождаване на трафика от автомобили със съществуващите светофарни уредби. 3. Създаване на т.нар. „зелени вълни“ за преминаване на максимален брой автомобили. 4. Съобразяване с необходимата организация на движение, геометрични решения в кръстовищата, напречни профили на улицата и вертикална планировка. 5. Продължителността на сигналите да е съобразена с дължината на зоната за изчакване, часовото натоварване на отделните ленти, продължителността на цикъла. 6. Светофарните уредби да са съобразени със спецификата на района. От огромно значение са близостта на търговски центрове, детски градини, болнични заведения, пазари и пешеходни зони. 7. Периодични корекции след наблюдения на потока от превозни средства през отделните части на деня.

Ред в паркирането

Време е за сериозни действия по огромния проблем с паркирането. Пловдивчани само чрез „Синя зона“ внасят вече близо 6 млн. лева годишно в общинската хазна, но нито стотинка от тези пари не се реинвестира в подобряване на паркирането в Пловдив. Това не е справедливо. Време е да се приеме пакет от мерки, които включват:

  1. Спиране разпродажбата на общински имоти;
  2. Анализ на Общия устройствен план и отреждане на малкото останали свободни терени за паркинги в районите;
  3. Най-после изграждане на буферни паркинги в широк център, за да разтоварим паркирането в идеалния  център на града.
  4. Проектиране и изграждане на паркоместа тип „джобове“, след изготвяне на подробен анализ на цялата градска инфраструктурата, район по район и където тротоарите и улиците позволяват, но задължително пред търговските обекти, за да се създаде удобство както на клиенти, така и на търговци, които плащат най-високите данъци и такси.
  5. Анализ и ограничаване обхвата на „Синя зона“

 

Exit mobile version