Съюз на равенство: Комисията представя първата по рода си стратегия за равнопоставеност на ЛГБТИК в ЕС

Европейската комисия представи днес първата по рода си стратегия на ЕС за равнопоставеност на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър лица (ЛГБТИК), обявена от председателя Фон дер Лайен в нейната реч за състоянието на Съюза през 2020 г.

Въпреки че през последните години в ЕС беше постигнат напредък по отношение на равнопоставеността на ЛГБТИК, дискриминацията срещу ЛГБТИК лицата не изчезва, като 43 % от тях се чувстват дискриминирани. Кризата, свързана с COVID-19, само влоши положението. В днешната стратегия се разглеждат неравенствата и предизвикателствата, засягащи ЛГБТИК лицата, като се определят редица целенасочени действия, включително правни мерки и мерки за финансиране, за следващите 5 години. В стратегията, наред с другото, се предлага да бъде разширен списъкът на престъпленията в ЕС с цел да се обхванат престъпленията от омраза, включително хомофобските изказвания, подбуждащи към омраза, и престъпления от омраза, както и да се внесе за разглеждане законодателство относно взаимното признаване на родителството в трансгранични ситуации. Тя също така гарантира, че проблемите на ЛГБТИК намират съответно отражение при изготвянето на политиките на ЕС, така че ЛГБТИК лицата, в цялото им многообразие, да се радват на безопасност и да имат равни възможности да просперират и да участват пълноценно в обществото.

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, заяви: Всички трябва да се чувстват свободни да бъдат такива, каквито са — без страх или преследване. Ето това е Европа и това е нещото, което отстояваме. Тази първа стратегия на равнището на ЕС ще засили съвместните ни усилия, за да гарантираме, че всички са третирани еднакво.

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали каза: Днес ЕС се утвърждава като пример за следване в борбата за многообразие и приобщаване. Равенството и недискриминацията са ключови ценности и основни права в Европейския съюз. Това означава, че всеки в Европейския съюз следва да се чувства свободен и в безопасност без страх от дискриминация или насилие поради сексуална ориентация, полова идентичност, изразяване на половата принадлежност или полови характеристики. Все още сме далеч от пълното приобщаване и приемане, което ЛГБТИК лицата заслужават. Вярвам, че заедно с държавите членки можем да превърнем Европа в по-добро и по-безопасно място за всички. Във връзка с това стратегията призовава държавите членки, които нямат национални стратегии за равнопоставеност на ЛГБТИК, да приемат такива стратегии, насочени към специфичните нужди на ЛГБТИК лицата от равнопоставеност в тяхната страна.

Действия в периода 2020—2025 г. за постигане на равнопоставеност на ЛГБТИК

В стратегията са набелязани поредица от целенасочени действия, групирани в четири основни стълба, които са съсредоточени върху: борба с дискриминацията; гарантиране на безопасността; изграждане на приобщаващи общества; и водеща роля в призива за равнопоставеност на ЛГБТИК по света. Някои от ключовите действия, очертани в стратегията, включват:

Борба с дискриминацията: Правната защита срещу дискриминация е от ключово значение за постигането на напредък по отношение на равнопоставеността на ЛГБТИК. Комисията ще направи преглед на положението, особено в областта на заетостта. Докладът относно прилагането на Директивата за равно третиране в областта на заетостта ще бъде публикуван до 2022 г. Като последващо действие на доклада Комисията ще предложи законодателство, по-специално относно засилването на ролята на органите по въпросите на равенството. Комисията ще предложи също така регулаторна рамка, която ще обърне специално внимание на риска от предубеденост и дискриминация, присъщи на системите за изкуствен интелект (ИИ).

Гарантиране на безопасността: ЛГБТИК лицата страдат прекомерно от престъпления от омраза, слово на омраза и насилие, при което недостатъчното докладване на престъпленията от омраза продължава да бъде сериозен проблем. За да се хармонизира защитата срещу престъпленията от омраза и словото на омраза срещу ЛГБТИК, през 2021 г. Комисията ще представи инициатива за разширяване на списъка на „престъпленията на ЕС“, за да бъдат включени престъпленията от омраза и словото на омраза, насочени срещу ЛГБТИК лицата. Освен това Комисията ще предостави възможности за финансиране на инициативи, насочени към борба с престъпленията от омраза, словото на омразата и насилието срещу ЛГБТИК лица.

Защита на правата на семействата на ЛГБТИК лицата: Поради различията в националното законодателство между държавите членки е възможно семейните връзки да бъдат невинаги признавани, когато семейства на ЛГБТИК лица преминават вътрешните граници на ЕС. Комисията ще представи законодателна инициатива относно взаимното признаване на родителството и ще проучи евентуални мерки в подкрепа на взаимното признаване на еднополовите партньорства между държавите членки.

Равнопоставеност на ЛГБТИК по света: В различни части на света ЛГБТИК лицата са изложени на тежки нарушения и погазване на правата. Комисията ще подкрепя действия за равнопоставеност на ЛГБТИК в рамките на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИСРМС), Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) и фонд „Убежище и миграция“.

Интегриране на равнопоставеността на ЛГБТИК в политиките на ЕС

Под ръководството на комисаря по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали и с подкрепата на работната група по въпросите на равенството, Комисията ще включи също така борбата срещу дискриминацията, засягаща ЛГБТИК лицата, във всички политики и важни инициативи на ЕС.

Следващи стъпки

Държавите членки се насърчават да надграждат върху съществуващите най-добри практики и да разработят свои собствени планове за действие относно равнопоставеността на ЛГБТИК. Целта ще бъде да се защитят по-добре ЛГБТИК лицата от дискриминация, като се допълнят действията по описаната стратегия с мерки за постигане на напредък по отношение на равнопоставеността на ЛГБТИК в областите на компетентност на държавите членки.

Европейската комисия ще наблюдава редовно изпълнението на действията, очертани в стратегията, и ще представи междинен преглед през 2023 г.

Контекст

Представената днес стратегия е първата стратегия на Комисията в областта на равнопоставеността на ЛГБТИК в изпълнение на ангажимента на председателя Фон дер Лайен по отношение на Съюз на равенство.

Стратегията се основава на списъка с действия за постигане на напредък по отношение на равнопоставеността на ЛГБТИ. Тя е свързана с други стратегически рамки и стратегии на Комисията, включително с наскоро приетия План за действие на ЕС за борба с расизма за периода 2020—2025 г., Стратегията за правата на жертвите и Европейската стратегия за равенство между половете.

Равенството и недискриминацията са ключови ценности и основни права в ЕС, залегнали в Договорите и в Хартата на основните права. През последните десетилетия посредством законодателни промени, съдебна практика и политически инициативи бе подобрен живота на много хора и бяхме подпомогнати да изградим по-равнопоставени и приемащи общества, включително за ЛГБТИК лицата. При все че е налице по-голямо обществено приемане и подкрепа за равните права в ЕС, това не винаги е довело до ясни подобрения в живота на ЛГБТИК лицата. Според Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) 43 % от лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица са заявили, че се чувстват дискриминирани през 2019 г., докато те са били 37 % през 2012 г. Кризата, свързана с COVID-19, породи нов натиск върху най-уязвимите групи, като ЛГБТИК лицата не са изключение.

Много от областите на политиката, свързани с подобряването на равнопоставеността на ЛГБТИК, са преди всичко от компетенциите на държавите членки.

Exit mobile version