Спират използването на капсулата за самоубийство в Швейцария

Преустановяват използването на т.нар. капсула за асистирано самоубийство Sarco след смъртта на 64-годишна американка в Швейцария, която на 23 септември се превърна в първия човек, влязъл в устройството, пише Dir.bg.

Новината е била съобщена от група поддръжници на капсулата, след като по-рано беше обявено, че вече 370 души са подали заявления за употребата ѝ, предава Си Ен Ен.

Няколко души вече са задържани във връзка с разследването по случая, включително и президентът на организацията, която промотира капсулата – Флориан Уилет.

Той е единственият човек, присъствал на смъртта на жената, и я описва като „мирна, бърза и достойна“. Тези твърдения обаче не могат да бъдат независимо проверени, уточнява Си Ен Ен.

В деня на смъртта на американката швейцарският здравен министър Елизабет Бауме-Шнайдер е заявила в парламента, че използването на Sarco няма да бъде законно.

Макар в Швейцария евтаназията да е узаконена, капсулата Sarco предизвика сериозен дебат сред законодателите.

Устройството е проектирано така, че да позволява на хората да отнемат сами собствения си живот чрез натискане на бутон, който освобождава азот в капсулата. 

Exit mobile version