Публикации подвеждат, че Украйна се е оттеглила от Европейската конвенция за правата на човека

Автор: Кристиян Юлзари

Източник: Factcheck.bg

Десетки медии и профили в социалните мрежи разпространяват подвеждащата информация, че в началото на април т.г. Украйна е изпратила искане до Съвета на Европа за временно прекратяване на задълженията си по спазване на Европейската конвенция за правата на човека.

В публикацията на телевизия „Евронюз България“ например се говори за “частично преустановяване на задълженията“ на страната, докато сайтът „Гласове“ твърди, че става въпрос за пълна отмяна на “хартата за човешките права” (оригиналното изписване е запазено – бел.а.). Подобни твърдения се разпространяват още от Safe News, Big 5, News.bg и други.

Сред разпространителите на подвеждащото твърдение у нас е и бившият журналист и настоящ кандидат за евродепутат от партия “Възраждане” Петър Волгин.

“На територията на Украйна вече съвсем официално не действат такива основни европейски права като: неприкосновеност на дома и личната кореспонденция, свободата на движение и избор на място на пребиваване, правото на свобода на мисълта и на свободното разпространяване на информация”, написа той в пост в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) гарантира основни права и свободи за всички. Онова, което я отличава от други международни документи, е че за нарушения на конвенцията се произнася Европейският съд по правата на човека. Към него могат да се обръщат с жалби граждани на всички 46 държави-членки на Съвета на Европа, които са ратифицирали документа. Сред тях е и Украйна.

Частична дерогация

След инвазията на Русия на 24 февруари 2024 президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви военно положение, което ограничи редица конституционни права и свободи на гражданите, сред които ограничаване на свободното придвижване, вечерен час и други. Част от мерките противоречат на ЕКПЧ и по тази причина на 28 февруари 2022 г. постоянното представителство на Украйна към Съвета на Европа заяви, че ще се възползва от чл. 15, който дава право на държавите да заявяват дерогиране (частична отмяна на документа – бел.а.) в случай на война или извънредно положение. 

В официалната комуникация между Съвета на Европа и Украйна от този период са посочени конкретните членове от ЕКПЧ, които дерогацията обхваща. Това са:

Според Европейската конвенция за правата на човека страната, която се възползва от правото на дерогация, е длъжна да предостави на Генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и породилите ги причини, както и да информира за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на Конвенцията в пълния им обем.

Точно това се случва на 4 април т.г., когато Украйна информира Съвета на Европа, че прекратява дерогацията по отношение на чл.4, ал.3; чл.9; чл.13; чл.14 и чл.16. За други разпоредби от ЕКПЧ – чл.8; чл.10 и чл.11 – тя продължава да действа най-късно до отмяната на военното положение в страната.

Множество медии представиха разменената комуникация между Съвета на Европа и Украйна без този контекст, създавайки невярно внушение, че за първи път този април Украйна заявява отказ от спазването на Европейската конвенция за правата на човека.

Това наложи Съветът на Европа да излезе с официално съобщение, че “Украйна редовно информира Съвета на Европа за обхвата на дерогацията”. Оттам посочиха също, че противно на някои медийни публикации, основани на невярна информация, считано от 4 април 2024 г. “обхватът на дерогацията е значително намален”. Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска също коментира подвеждащите твърдения, заявявайки, че Украйна не е преустановила задълженията си по Конвенцията, а “преразгледа и премахна възможността за ограничаване на определен набор от права”.

Украйна също така никога не е заявявала, че възнамерява да прекрати ангажимента си по спазването на Европейска конвенция за правата на човека. Подобно действие би означавало страната да напусне Съвета на Европа, на който е членка от 1995 г. Русия- държавата, която води пълномащабна война срещу Украйна, се оттегли от Съвета на Европа през март 2022 г., a шест месеца по-късно, на 16 септември 202 г. престана да бъде и част от ЕКПЧ.

Проверено:

Подвеждащо е, че през април т.г. Украйна е отменила или преустановила спазването на Европейска конвенция за правата на човека. Официалната комуникация между Украйна и Съвета на Европа от началото на месеца е за обновяване на обхвата на действащата дерогация за спазването на Европейската конвенция за правата на човека по време на военното положение в страната. От 4 април той е “значително намален”. Не е вярно, че Украйна е отменила “хартата за човешките права”.

Exit mobile version