Президентът поведе първото масово шествие след пандемията за 24 май

Стотици щастливи лица на деца и възрастни озариха пътя от Хуманитарната гимназия по Главната улица на първото подобно масово събиране от години

Президентът на Република България Румен Радев поведе шествието по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура, празник, който по традиция се провежда с особена тържественост в Пловдив. Именно от тук започва регулярното и ежегодно честване на светите братя Кирил и Методий през 1851 година, та до днес. Шествието тръгна от Хуманитарната гимназия и продължи по Главната пешеходна зона на града.

Освен Румен Радев присъства Пловдивският митрополит Николай и други свещеници и духовенство, кметът Здравко Димитров, заместници и районни кметове, областният управител Йордан Иванов, както и много други политици от Пловдив и страната.

Музикални и танцови състави бяха подготвили богата програма изпълнения по целия маршрут. Такива имаше пред БНБ в началото на Главната след подлеза на аптека „Марица“, на площад „Римски стадион“ (Джумаята), на стълбите на Каменица и на финалната точка – площад „Стефан Стамболов“ – пред Общината.

Шествието премина при приповдигнат тон и с много щастливи лица, като това е първото подобно масово събиране с позитивен характер от около 2 години – от старта на ковид пандемията.

 

Вижте много снимки от шествието из града:

Exit mobile version