Открийте стогодишните разлики: Улица от XX и от XXI век

Сравнение между улица „Иван Вазов“ и булевард „Северен“ показва разликата в проектирането и повдига въпроса: Къде са дърветата?

Сто годишната разлика в проектирането между две улици, които са реализирани в тогавашния – и сегашния – края на града в началото на XX и началото на XXI век демонстрира ландшафтния архитект Невена Пачеджиева. Сравнението е между улица „Иван Вазов“, създадена като „Станционна“ към Централна гара, тогава в края на града – и новопроектирания булевард „Северен“ от моста на Адата до Брезовско шосе.

„Не знам дали има смисъл да пиша нещо изобщо, снимките говорят достатъчно красноречиво. Въпреки, че има проект за озеленяване, той не е изпълнен и градусите по булевард Северен ще са убийствени. Очевидно е проектиран за автомобили с климатици. Хора, пешеходци, колоездачи и прочие не са добре дошли,“ коментира специалистът по зелени системи. Както самата Пачеджиева отбелязва, освен отсъствието на дървета е видима липсата на отношение към пешеходци и велосипедисти с изпълнението на частите извън лентите за автомобилно движение.

„Пловдив има нужда от истински градостроители, които да мислят за поколенията след 100 години. Пловдив има нужда от ландшафтни архитекти, които да следят за изпълнението тези елементи от градската среда, които ще направят живота в града по-добър“, добави още тя.

Exit mobile version