Областна управа връща ПУП-а на кв. „Захарна фабрика” (ВИДЕО)

Каназирева призова институциите в Пловдив да спазват процедурите по Закона за устройство на територията и стратегическия „Общ устройствен план“

Има обосновано напрежение в района на квартал Захарна фабрика, заяви областният управител Дани Каназирева във връзка с новия Подробен устройствен план. Екипът на юристи на областна администрация е извършил проверки въз основа на наличните документи, до които е успял да добере.

„Община Пловдив и Общинският съвет могат да влияят за измяната на ПУП-а на терена от 36 дка в кв. „Захарна фабрика”, който е с лице към бул. „България“. Самият терен е изкаран от новия ПУП на квартала, който бе гласуван от Общинския съвет,“ коментира Каназирева и заяви, че решението ще бъде върнато.

Причината са четири терена, които в сегашния ОУП са отредени за зеленина, а в новия ПУП отреждането им е променено, обясни Дани Каназирева. Според нея мотивът, че преди това има в сила влезели подробни устройствени планове трябва да е с обратен ред, за да бъде законенен.

„Когато имаме дадено предвиждане по ОУП за зеленина, имотите трябва да остават за зеленина, ако не –  първо да има промяна в ОУП и едва тогава да бъде променен ПУП-а”, обоснова се тя.

Каназирева даде пример с магазин „Лекси” на северния бряг на Марица, който е бил построен върху зелена площ със съответните процедури, но вина за това не носи инвеститорът и връщане назад вече няма в този случай.

От областна администрацията искат Община Пловдив и останалите общини в региона  да предоставят целия архив от изменения на ПУП-овете, за да може да се проследява историята на конкретен терен, тъй като сега те нямат достъп до тези документи.

По думите на областният управител смяната на ПУП-а на въпросния терен от 36 дка е  минала с одобрение през ЕСУТ, но тепърва ще се гледа в местния парламент. За другия от 21 дка, който вече се заравнява, вероятно няма какво да се направи, смятат от екипа на Каназирева. Всичко е изцяло в ръцете на Община Пловдив.

Относно другата гореща точка в квартала – територията на самия Захарен комбинат, Каназирева коментира, че имотът е изваден от гласувания на предишната сесия ПУП и предстои да се решава от ОбС каква ще бъде неговото отреждане.

Дани Каназирева призова местната власт и институциите в Пловдив да спазват процедурите по Закона за устройство на територията и стратегическия „Общ устройствен план“, вместо да предлагат за гласуване промени на ПУП-ове на парче, които отварят вратички за инвеститорите да строят, без да се съобразяват с общия устройствен план и законовите процедури.

Тази порочна практика създава недоверие, коментира тя.

Подробности във видеото:

Exit mobile version