Необичайно честване на 173 години от рождението на Христо Ботев

Войници с маски, председател на народното събрание и академично закъснение белязаха тазгодишното събитие

Нетипично честване на годишнината от рождението на Христо Ботев отбеляза Пловдив през 2021 година. В пандемична обстановка пловдивчани бяха относително по-малко спрямо предходни години. Височайше присъствие – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче беляза честването на 173-ата годишнина от рождението на революционера и поет.

След като заедно с кмета Здравко Димитров присъстваха на хвърлянето на кръста в река Марица по случай Йордановден, свитата им закъсня „академично“ с около 15 минути от обявеното официално начало в 13:15 часа. Пловдивчани, официални лица и военни се бяха строили в този час и дори започна музика, но след това последва кратко суетене, докато стане ясно, че всички чакат кмета и Караянчева. Към 13:30 вече събитието започна с проверка от председателя на Народното събрание към военните.

След това последва четене на „Борба“ от Ботев, след което историкът от ПУ д-р Тодор Радев изнесе интересно слово (цялото може да прочетете по-късно в „Под тепето“), в което изтъкна омразата на революционера към йерархиите, неговите достижения като публицист – а не само като поет и въстаник – и фактът, че той може да бъде символ за различни поколения, както и да бъде използван от политическата власт с недобри цели.

След словото бяха поднесени венци от официалните лица и институции – Народно събрание, община Пловдив, областна управа, районни кметства, войскови части, политически партии, немного граждани. Традиционно венци поднесоха също футболният клуб Ботев Пловдив, сдружението на „канарчетата“ и фенове, както и голяма част от официалния състав на тима, сред който в момента има и много млади момчета.

Exit mobile version