Не е вярно, че „Металика“ са „пропели на руски“

Автор: Ралица Ковачева

Източник: Factcheck.bg

Видео, озаглавено „И „Металика“ пропяха на руски“, се разпространява в български фейсбук профили.

Видеото е откъс от концертно изпълнение на „Металика“, но песента, която се чува е руска – „Офицери“ на Олег Газманов. Певецът е активно политически ангажиран с режима на Путин – член е на обществения съвет на руското министерство на отбраната и редовен участник в публични прояви на управляващата партия „Единна Русия“.

От октомври 2022 г. Газманов е обект на санкции от ЕС заради подкрепата си за руската агресия срещу Украйна в своите песни и музикални изпълнения.

Песента „Офицери” е посветена „на онези, които, оцеляха в Афганистан, без да уронят честта си, които не направиха кариера от кръвта на войник“ и чиито сърца са „на прицел за Русия и свободата докрай“. 

Оригиналното видео, чийто звук е подменен, е заснето на концерт на „Металика“ в Лос Анжелис, САЩ, на 25 август 2023 г.

YouTube video player

Това е поредната руска песен, „изпълнена от „Металика“, благодарение на изкуствен интелект.

YouTube video player

Темата е обект на забавление и сред руснаците, които коментират в социалните мрежи как „сръчни хора“ са накарали не само „Металика“, но и други западни изпълнители, да „пеят” руски песни.

„Металика“ наистина са пели веднъж на руски – на концерт в Москва през 2019 г. Изпълняват песен на популярния съветски рок музикант от 80-те години на миналия век Виктор Цой.

Проверено: 

Видеото, което което твърди, че „Металика“ пеят на руски, е манипулирано. Върху оригиналното видео е насложен звук, генериран с изкуствен интелект. Това е поредното видео на групата, манипулирано по този начин. „Металика“ наистина са пели на руски веднъж – на концерт в Москва през 2019 г.

Exit mobile version