НАСА успешно отклони астероид

Може да има бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти

НАСА отчете исторически успех за космическата наука, след като за първи път в историята на изследването на космоса е извършено отклоняване на астероид.

От агенцията изпратиха към астероида Диморфос сонда, носеща името ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид – Double Asteroid Redirection Test). Контролираният удар се е случил на 27 септември – след 10-месечно пътуване на ДАРТ към астероида. Телескоп в Чили е заснел кадри, на които се вижда как зад астероида се е образувала опашка, дълга хиляди километри.

През септември учените заявиха, че е необходимо време, за да се докаже, че ударът се е случил както е било планирано.

Потвърждението идва днес. Промяната в траекторията на Диморф е установена чрез Дидим – астероид, около който Диморф обикаля. Орбитата (и времето, за което се извършва тази обиколка) е променена според извършените наблюдения с телескоп. Те сочат, че времето, за което Диморф обикаля Дидим (с диаметър 780 м), вече не е 11 часа и 55 минути, а 11 часа и 23 минути.

Това е първият в историята случай, при който създаден от човека апарат умишлено променя траекторията на подобно космическо тяло.

Този контролиран сблъсък представлява огромен пробивът в науката. Той доказва, че може да има бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти. Според учените от НАСА подобна идея би била успешна ако се реагира рано и ако обектите не са големи.

Exit mobile version