„Молба за смяна на пола“ не освобождава от въображаема мобилизация в армията

През юни 2023 г. в българското онлайн медийно пространство започва да се разпространява „Формуляр за освобождаване от мобилизация“. В него подвеждащо се интерпретира член от Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие или т.нар. Истанбулска конвенция. Твърди се, че в чл. 3 полът е определен като „подлежащ на личен избор“ и това означава възможност за свободна смяна на пола, което на свой ред е основание за отказ от мобилизация.

Повечето публикации цитират като източник Ютюб канала на Добри Божилов. Това е поредна вълна от невярна информация за предстояща мобилизация у нас в помощ на Украйна. Не е и първият случай на разпространяване на напълно изфабрикуван документ без никаква правна стойност, единствено с цел да заблуди публиката и да разпространи невярна информация.

Иновативното в случая е смесването на два пропагандни наратива на Кремъл в общ сюжет – темата за смяната на пола е представена като основание за освобождаване от мобилизация. По този начин едновременно се правят две неверни внушения – едното е, че Истанбулската конвенция определя пола като „личен избор“ и улеснява неговата смяна, а второто – че у нас предстои мобилизация заради войната в Украйна. 

Изфабрикуваната „молба“ започва да се разпространява, след като през май 2023 г. Европейският парламент подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

Цитираният член 3 от Истанбулската конвенция не определя пола като „социален, подлежащ на личен избор“, а като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“. Никъде в Конвенцията не е използвано словосъчетанието „личен избор“.

Българското законодателство изобщо не предвижда официална смяна на пола. През февруари 2023 г. гражданската колегия на Върховния касационен съд прекрати възможността за юридическа смяна на пола на трансджендър хората.

Що се отнася до мобилизацията, подобни твърдения се правят още от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година и всеки път са били опровергавани. Твърдения, които се отнасят до евентуални бъдещи събития, няма как да бъдат проверени. Но в случаите, когато се използват изфабрикувани документи или друг тип „доказателства“, те са били изобличавани.

Откъде идва идеята смяната на пола да се ползва като мотив за избягване на мобилизацията

Може да се смята, че създателите на изфабрикуваната „молба за освобождаване от мобилизация“ са черпили вдъхновение от случващото се в Русия. През май 2023 г. публикации в български и чуждестранни медии твърдят, че се увеличава броят руснаци, които сменят пола си, за да избегнат мобилизация. Източник на тази информация е независимата руска медия „Медиазона“.

„Медиазона“ представи на Factcheck.bg достъп до част от данните, които са използвани в публикувания от тях текст по темата. От тях може да бъде видяно значително увеличение на броя издадени паспорти с основание смяна на пола между 2021 г. (3208 души) и 2022 г. (5185 души).

Пред „Медиазона“ правозащитници и трансджендър хора обясняват ръста с това, че някои руски граждани са подтикнати от риска да попаднат в армията, а други се страхуват, че официалната смяна на пола ще бъде напълно забранена в Русия.

През юни 2023 г. в Руската федерация е приет законопроект, който би ограничил достъпа на трансджендър хората в страната до операции за смяна на пола. Единственото изключение биха били операции „насочени към лечение на вродени аномалии при деца“.

До 2023 г. процедурата по смяна на пола в Русия е сравнително по-лесна от тази в много други източноевропейски страни. Сертификатът за смяна на пола, нужен за нанасяне на промени в личните документи, може да бъде придобит след решение на медицинска комисия, състояща се от психиатър, сексолог и медицински психолог. За да бъде направена промяна в акт за раждане или паспорт не е нужна нито операция за смяна на пола, нито хормонална заместителна терапия.

YouTube video player

Представените в статията данни не могат да бъдат проверени, защото 17 руски институции са засекретили статистиките си от февруари миналата година досега. В началото на 2023 г. руското Министерство на вътрешните работи частично засекретява миграционната статистика за страната. От сайта изчезват и архивни данни, които съдържат подробна информация за издадените вътрешни и задгранични паспорти, визи, разрешения за пребиваване и други документи. Сега на сайта на МВР има само кратко резюме.

Exit mobile version