Изрязано видео невярно внушава „ранна сексуализация“ на деца в Нидерландия и ЕС

Публикации в социалните медии разпространяват видео, на което се вижда как деца отварят кутия и откриват вътре секс играчки. Видеото е съпроводено с твърдения, че в телевизионно предаване в Нидерландия децата получават подаръци под формата на секс играчки. Коментира се, че ранната сексуализация продължава, а педофилите подготвят своите сексуални партньори предварително.

Кадрите са публикувани първо във Фейсбук и са събрали близо 500 реакции и над 320 споделяния. След това видеото се появява в Телеграм канал и има 500 гледания.

Какво показва видеото?

Разпространеният в социалните медии 30-секунден клип е изрязан от по-дълго видео. В първата му част – тази, която се споделя сега, деца със скрити самоличности – с маски на лицата, отварят кутия, в която намират различни секс играчки и се опитват да определят на какво им приличат. Отговорите варират от делфин, мухобойка, отварачка за бутилки, точилка, до преса за коса. След това се вижда надписът на нидерландски език Onschuldige fantasie voor deze meisjes, в превод “Невинното въображение на тези момичета и клипът спира до там.

Но в оригинал видеото продължава. Следва кадър с надпис Gruwelijke realiteit voor miljoenen anderen или Ужасяващата реалност за милиони други. Започва разказ за момиче на 7 години, което е принудено да предоставя сексуални услуги. Говори се за договаряне на цена. Клипът завършва с посланието Борете се срещу сексуалната експлоатация на деца и призив за дарение към организацията, която стои зад него и фондонабиращата кампания, Free a Girl. 

Видеото е публикувано през 2016 г. под надслов Сексът не е детска игра като част от кампанията Седмица срещу детската проституция (Week tegen kinderprostitutie). Провокативната кампания цели да събере средства за борба с трафика и срещу сексуалната експлоатация на деца.

При запитване от Factcheck.bg Евелин Хьолскен, сегашният ръководител на нидерландския клон на организацията обяснява кампанията по следния начин. Шокиращо видео, в което организацията подчертава невинността на едно дете и цели да предаде посланието, че сексът, сексуалната експлоатация и малтретирането на деца са недопустими.

Free a Girl е холандска неправителствена организация с клонове в САЩ и Индия. В сайта си пишат, че са помогнали за освобождаването на над 7000 момичета от принудителна сексуална експлоатация от цял свят.

Поради естеството на трафика на хора, липсата на надеждни данни затруднява определянето на точния брой деца, които са жертва на сексуална експлоатация. По данни на Международната организация на труда от 2022 година в световен мащаб има близо 6 милиона жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Жените остават непропорционално уязвими: почти четири от всеки пет души са от женски пол. От 3.3 милиона деца, които са в ситуация на принудителен труд в световен мащаб, поне половината са обект на сексуална експлоатация, тоест най-консервативните данни говорят за над 1.5 милиона деца, които са жертва на трафик с цел сексуална търговия.

Разказът за деградиралият прогнил Запад

Видеото е споделено в редица групи и страници във Фейсбук със текст към него: Европейските ценности“ се пропагандират с ограбените от нас милиарди в услуга на педофилите по високите етажи на властта!“.

YouTube video player

Цялото видеото и контекстът зад него не дават повод да се обвързва заснетото съдържание с каквито и да е практики, които насърчават педофилията или приобщават деца към нея. Темата за ранното сексуализиране на децата и насърчаването на педофилията се използва от кремълската пропаганда за представяне на западния свят като морално деградирал, както Factcheck.bg вече е разглеждал в други материали.

Проверено:

Не са верни твърденията, че видео с деца, разглеждащи секс играчки, е доказателство, че в Нидерландия и изобщо в ЕС се провежда политика на ранна сексуализация“ на децата. Кадрите са изрязани от по-дълго видео, част от социалната кампания Сексът не е детска игра“ срещу трафика и сексуалната експлоатация на деца през 2016 г. В частта, която е изрязана, се разказва за момиче, което е жертва на сексуална експлоатация.

Exit mobile version