„Да, България“: ГЕРБ използва община Пловдив и министъра на образованието в предизборна акция пред Хуманитарната гимназия

ГЕРБ употреби институциите по най-безпардонен начин за предизборна акция пред ремонтираната от кабинета “Петков” Хуманитарна гимназия в Пловдив. Това заявяват в своя позиция представители на “Да, България” в Пловдив.

“Днес ГЕРБ извърши неморална злоупотреба с местни и държавни институции, които предизборно обещават обществен ресурс за довършването на нещо, което така или иначе е тяхно задължение. За тях не са важни нито състоянието на Хуманитарната гимназия, ремонтирана с отпуснатите от кабинета “Петков” средства, нито комфортът на учителите и учениците. Това е просто една морално незащитима предизборна акция”, се казва в позицията. 

По-рано днес кметът в предизборен отпуск Костадин Димитров и служебният министър на образованието Галин Цоков привикаха медиите на публично обявена инспекция на ремонта на Хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий”. Сградата на гимназията е паметник от национално значение и втората най-стара българска гимназия.

“В продължение на близо 40 години, 12 от които преминали при местно и национално управление на ГЕРБ, гимназията беше оставена без каквато и да е грижа и към 2022-а се намираше в окаяно положение. През трите си мандата на управление в Пловдив ГЕРБ не направи нищо и това доведе до отчайващо състояние на фасади, покрив, архитектурни елементи и интериора на сградата. Не бяха предприети даже и минимални консервационни дейности за спасяване на стенописите в актовата зала на училището, дело на класика на българската живопис Иван Мърквичка, който е бил учител тук”, заявяват от „Да, България“.

От „Да, България“ напомнят, че едва през 2022-а година кабинетът “Петков” отпуска 5 млн. лв., с които е извършен ремонт на фасадата и покрива на сградата, подменени са дограмите и са възстановени архитектурни елементи. 

“Ключова беше ролята на активистите Елена Филипова и Георги Присадов. Впоследствие проектът отново застина в безвремие с управлението на ГЕРБ в Пловдив. На няколко пъти и Здравко Димитров, и Костадин Димитров, и кмета на район Централен обещаваха, че ремонтът и реставрацията ще бъдат завършени още през миналата учебна година. Нищо такова не се случи”, пише в позицията. 

„Да, България“ изразяват възмущението си, че предизборната акция е осъществена по време на учебен ден в присъствието на деца и учители. 

“Неразбираемо е и защо уж безпартийният министър на образованието Галин Цоков активно и координирано подкрепя кампанията на ГЕРБ”, заключва позицията.

Exit mobile version