City White – Нов дом без уловки

Кратки съвети към купувачите на ново жилище – Част II

Симона Стехова, мениджър „Продажби“ в „Сити Пропъртис“ ЕООД

Последната година и все още продължаващата Covid пандемия ни подтикна да преосмислим значението на думата дом. Стремежът към собствено жилище и пространство, в което да се чувстваме сигурни заедно с нашето семейство, е все по-актуален.  Апартаментът вече не е само кътчето, в което градим своите взаимоотношения с най-близките до сърцето ни хора, но и офис, класна стая, фитнес,  място за събиране с приятели… Концентрирането на толкова дейности на сравнително ограничена площ коренно преобрази начина,  по който подхождаме при избора на нов дом.

В първата част по темата вече сме ви дали насоки за някои важни детайли като избор на инвеститор и качество на изпълнение на сградата и сега продължаваме да ви улесняваме с още специфики в мисията по откриването на перфектния дом..

Преди да пристъпите към процеса на търсене, е от значение да подредите лично за себе си по степен на важност критериите за избор на подходящо място за живеене. Имайте предвид, че много рядко може да намерите на пазара това, което на 100% да отговаря на индивидуалните изисквания. Но когато вече сме откроили, с кое можем да направим компромис и с кое – никога, много по-лесно ще отсеем интересните предложения с потенциал да се превърнат в така мечтания дом.

Вторият ни съвет е да предвидите достатъчно време за запознаване с предложенията на различните инвеститори и агенции. Проучете добре не само сградите, но и жилищния район, тъй като инфраструктурата е от не по-малко значение, когато оценяваме удобствата на даден апартамент. Дори може да потърсите информация и от евентуалните си съседи за положителните и отрицателните страни на квартала.  Както вече сме ви съветвали, внимателно изберете на кого да се доверите за помощ, залагайте на личните срещи и впечатления при огледи.

Въпреки че сте се спрели на конкретен район, не пропускайте да разгледате и други оферти, за да не изключите някоя отлична възможност като разпределение и качество, за сметка на комфортния периметър. При избора на квартал не забравяйте да проучите добре и перспективите за развитието му. Обсъдете с инвеститорите какви са плановете за междужилищните пространства. Отстоянието до евентуални съседни сгради не е за пренебрегване, защото темата с презастрояването все още е на дневен ред, особено в големите градове.  Разучете близостта до транспортни възли, големи магазини, удобни и

препоръчвани детски и учебни заведения. Макар и наглед да нямат пряка връзка с жилището, което ще купувате, тези детайли допринасят много за стойността му не само в сегашния момент, но и в бъдеще.

С пространството и светлината е свързан и следващият ни съвет при избора на нов дом. Изложението донякъде е въпрос на лично предпочитание, но е и от значение при разходите за отопление например. Ориентираните на юг жилища, заедно с посоките юг-югоизток и юг-югозапад, са най-предпочитани от бъдещите новодомци. Тези пространства са по-топли и по-светли, но при тях обикновено през летните месеци е задължително да имате варианти за охлаждане и засенчване като плътни щори и климатична инсталация. Не е за подценяване и връзката между изложение и етаж.

Ако сте се ориентирали към район, сграда и инвеститор, то е време да разгледате в детайли плана на жилището, което имате желание да превърнете в свой дом. Тук важни са не само броят и размерът на помещенията,  но и възможността за преустройство и потенциал за многофункционални промени. От изключително значение е да има собствено кътче за всеки член от семейството, особено в контекста на „повече време вкъщи“.

При изчисляване площта на жилището и бъдещи разходи по него не забравяйте да обърнете внимание на общите части и сумата за тяхната поддръжка. От размера им зависи с колко гласа собственикът има право да участва в Общото събрание на етажната собственост и каква сума трябва да отделя.

Очаквайте следващите ни публикации по темата строителство и избор на нов дом.

Exit mobile version