Българите в Терновка имат нужда от спешна хуманитарна помощ

Българите в Терновка имат нужда от спешна хуманитарна помощ, съобщава за БТА Светлана Драгнева – заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна и главен редактор на вестник „Българите: вчера, днес, утре“.

 

Квартал Терновка е в днешните предели на украинския град Николаев и от момента на войната в Украйна е подложена на бомбардиране. Българската Терновка е основана от български преселници през 1802. Тази година се навършват 230 години от създаването на българското село. И до днес в Тернока основният процент население е българско, обяснява Светлана Драгнева.

 

В свое обръщение във Фейсбук кметът на квартал Терновка (Николаев) и директор на българското неделно училище „Иван Вазов“ Олга Колот апелира за оказване на помощ:

Николаевската организация Терновско българско дружество „Иван Вазов“ и Българското неделно българско училище „Тодор Минков“ апелират към всички, които искат да помогнат. Нашият град и нашият квартал Терновка се нуждаят от помощ – провизии и лекарства. Много възрастни хора и деца се намират в Терновка. Организирахме със собствени сили закупуване  на стоки, но това не е достатъчно. Имаме нужда от вашата помощ“.

Exit mobile version