Борисов е изведен от полицаи от дома му след 22.00 часа

Бойко Борисов е изведен от полицаи от неговия дом след 22.00 часа и е откаран в Главна дирекция „Национална полиция“, която се намира в „Младост“, съобщава БНТ. Според адвоката на бившия премиер  Менков Менков, от дома на Бойко Борисов не е иззето нищо.

„От полицейските органи разбрах, че на Бойко Борисов ще бъде определена мярка „задържане под стража“ за срок от 24 часа по Закона на МВР. Досъдебното производство е от днес, 17-и март. Не ми казват за какво. Не са иззети абсолютно никакви вещи от неговия дом и от него лично. Правят претърсване в дома на неговата пиарка Севделина Арнаудова. Вероятно и тя ще бъде задържан“, каза за БНР неговият адвокат Менко Менков.

Извършват се обиски на различни адреси в страната. Претърсват се и жилища на представители на едрия бизнес в цялата страна, посочиха пред БНР източници от МВР.

От МВР и от Европейската прокуратура не уточняват повече подробности за течащото разследване.
„Няма никой над закона!“. Този пост е публикувал в личният си във Фейсбук профил премиерът Кирил Петков.
По-рано тази вечер източници от ГЕРБ заявиха за БНР, че Борисов не е задържан, но потвърдиха, че в дома на бившия премиер в Банкя има полицейско присъствие – над 10 полицаи са в къщата. След 20.00 часа полиция е влязла и на други адреси на членове на ГЕРБ, както и на представители на едрия бизнес.

Опозицията обвинява управляващите в полицейщина и нарушаване на основни права.

Говорителката на Главна прокуратура Сийка Милева коментира, че прокуратурата не е уведомявана, но по закон при неотложни действия тя трябва да бъде уведомена в рамките на 24 часа:

„Това, което мога да заявя е, че към настоящи час Българската Прокуратура не е уведомявана за извършвани действия по разследване спрямо политически лица. Това, което зная от медиите е, че се касае за европейски средства и следва да се обърнете към Европейската прокуратура“.

Това има характер на репресия, заяви пред Би Ти Ви бившият вицепремиер Томислав Дончев, който заедно с още много членове на ГЕРБ е в Банкя пред дома на Бойко Борисов.

Междувременно бившата председателка на бюджетната комисия е заявила, цитирана от БНТ, че е в дома си, но е отказала коментар.

Засега няма официални изявления от страна на МВР или от правителството.

Exit mobile version