Борислав Сарафов: Гешев е неуравновесен човек

Oбяви, че се страхува за живота си

Заместникът на главния прокурор Иван Гешев и началник на Националната следствена служба, Борислав Сарафов поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) спешно да отстрани Гешев, съобщава Дневник.

Според Сарафов Гешев е непригоден за поста, защото се държи сякаш прокуратурата е негова собственост и защото е неуравновесен.

Той изнесе данни, че Гешев ползва държавна база на прокуратурата като лична. Сарафов призова всички прокурори да проведат общи събрания по места и да отговорят на въпроса дали искат начело на институцията такъв човек.

„Познавам господин Гешев и именно за това, обявявам, че се страхувам за живота си. Моля, министърът на правосъдието Крум Зарков да поеме моята физическа охрана“, обяви Сарафов, чиято оставка по-рано беше поискана от главния прокурор. Сарафов обяви, че няма да освобождава поста.

„От днес не мога да водя нормален живот, защото познавам методите на Гешев. Господин Гешев, вие далеч надминахте вашия идол Никола Филчев“ (бел.ред. главен прокурор в периода 1999 – 2006 през чийто мандат прокурорът от Върховната административна прокуратура Николай Джамбов се самоуби, искайки оставката на Филчев, а по-късно беше застрелян и соченият за близък прокурор Николай Колев).

Началникът на Националната следствена служба обясни, че едва сега е решил да говори и да се противопостави на методите на ръководене на прокуратурата, тъй като досега е опитвал „да пази честта на пагона“, но вече е достигната „точката на кипене“.

Сарафов започна изявлението си с уточнението, че няма да къса театрално оставки и изрази съжаление, че „вадят керливите си мръсни гащи и ги разнасяме пред обществото“.

„Но явно сме стигнали точката на нетърпимост, необходим е дълбок катарзис, за да се отреже гнилото в прокуратурата“, заяви още Сарафов.

Той допълни, че няма лоши чувства към Гешев, но оставя на журналистите да преценят какво е състоянието му. Сарафов повтори това няколко пъти, като едва в края отговори на журналистическите въпроси какво има предвид: „Той е неуравновесен човек“.

Exit mobile version