Вихра Григорова открива изложба на 8-ми март

Изложбата живопис „Прозорци към водата“ ще можете да разгледате на живо в галерия „Възраждане“ в Стария град 

Галерия Възраждане кани на изложба живопис „Прозорци към водата“ на Вихра Григорова. Откриването е планирано за 08.03.2022 г., вторник, от 18:00 часа. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията през следващите три седмици – до 28.03.2022 г.
„Картините на Вихра Григорова са като живописни поеми за вечността, от вечността. Водата, която е вездесъща в платната, осмисля Началото, осмисля основни човешки копнежи по неизразимото, недостижимото. Тук, веднага се вместват и небесните простори, другият основен компонент в творбите. Вихра рисува драматизма, нежността, поетичността и целия реквизит от чувства, които се пробуждат у нас, когато вдигнем взор нагоре или потопим очи във водата.
Живописта на авторката ни очарова, разтваря сетивата ни за недоизказаното, което само един качествен автор може да осмисли и претвори върху платната.
Елате и се оставете да бъдете приобщени към себе си и към другите чрез красотата и магичността на природата„, разказва галеристката Краси Алексиева.
Вихра Григорова е родена в град Пловдив през 1953 г. Завършва Националната художествена академия, специалност “стенопис” в класа на проф. Мито Гановски. През
1979 г. започва работа в системата на музеите, където работи и досега, като уредник в Градската художествена галерия – Пловдив, завежда колекциите “Скулптура” и “Приложно изкуство”.
Носител е на награда „Пловдив“, 2013 г. в раздел „Изобразително изкуство“. Има реализирани авторски проекти в техниките фреско, сграфито, мозайка и др. В редица обществени сгради. Има реализирани няколко десетки корици и илюстрации на книги в различни издателства. Работи основно в областта на пейзажа, но създава и портрети, натюрморти, голо тяло и анималистика.
Има над 20 самостоятелни изложби в различни галерии в страната. Има реализирани кураторски проекти – на Национални есенни изложби в Пловдив, под заглавието “Светът отвътре – светът отвън”, 2009 г. Представителната изложба за съвременно българско изкуство “Линия, форма, цвят”/на която е куратор и в която участва/ е представена в Българските културни центрове в Братислава /Словакия/, Прага /Чехия/, Берлин /Германия/, както и в Българския културен институт Хауз Витгенщайн във Виена, Австрия при голям успех.
Участва в множество пленери в България и чужбина.
Член на Управителния съвет на Дружеството на пловдивските художници – трети мандат.
Живее и работи в Пловдив.
Exit mobile version