Три събития през уикенда в „Дни на музиката в Балабановата къща“

Концерти на легендарен джаз музикант, ангелогласен хор и откриване на изложба предстоят в афиша на XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

На 12 октомври, събота от 11.30 ч. юбилейният XV МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще представи на своята сцена легендарния пианист, диригент и композитор Антони Дончев. В създадения от фестивала нов формат “концерт-среща” водещ ще бъде програмният директор на Jazz FM Радио Светослав Николов, а публиката в Балабановата къща ще има привилегията да се наслади на майсторството на един от най-изтъкнатите български джаз музиканти.

На  следващия ден, 13 октомври, неделя от 18.30 ч. ангелските гласове на Софийски камерен хор “Васил Арнаудов” под диригентството на Теодора Павлович ще огласят Малката базилика с концерта “Тебе поем”.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” има дългогодишни традиции в синтеза на изкуствата и в лансирането на млади творци, като този път обединява музикалното събитие с откриването на изложбата “Образ и присъствие” на талантливата млада художничка Катерина Кацарова, чиито иконографски творби напомнят за срещата между небесната духовност и земния, ефимерен свят на реалността.

Пра-внучка на доайена на българската композиторска школа – Академик Марин Големинов, Катерина Кацарова е носител на множество награди от български и международни конкурси, сред които: призове от Конкурса на Фондация Бих Халид „Наука без граници“, конкурса “Anatomica Vesalius” на Московския университет през 2021, “Spirited Arts Prize” през 2022 г., “Derwent Art Prize” 2022 г. и “Saatchi Art for Change Prize” 2023. Нейни творби са излагани в галерии в София, Брюксел, Венеция, Лондон.

С името на Антони Дончев са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart – Белгия през 1985 г.

Година по-късно в Леверкузен, Германия, „Акустична версия“ е удостоена с най-престижната награда на европейския джаз – международното жури, водено от Йоахим-Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов и ги обявява за „Young European Jazz Artists ’86“. Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев заедно с „Акустична версия“ жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали: Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб, Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др.

Успоредно с дейността си с „Акустична версия“, Антони Дончев осъществява проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издава компакт дискове за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др. Работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов, чиито постановки на „Лебедова песен“ в Schauspielhaus – Дюселдорф (1995), „Макбю“ в Bremer Theater – Бремен (1996), „Дом Nо 13“, „Синьо в синьо“ и “Сирано” в Thalia Theater – Хамбург (1997-2003) са приети със суперлативи от германската критика. От 2010 г. Антони Дончев е диригент на Биг Бенда на Българското радио. Носител е на голям брой награди, сред които: Голямата награда и наградата за най-добър солист – Ойлаарт, Белгия – 1985, Голямата награда и титлата Джаз Артист на Европа – Леверкузен, Германия –1986, Награда за театрална музика – Варна, 1988, Сребърна лира на Съюза на музикалните дейци в България – 1988, Награда за театрална музика – Варна, 1990, Награда за филмова музика на Съюза на българските филмовите дейци – 1997,  Златно перо – 1999, Кристална лира на Съюза на музикалните дейци в България – 2001, Награда за филмова музика на Съюза на българските филмовите дейци – 2007, Награда „Аскеер“ за театрална музика – 2013, Кристална лира на СБМТД за Биг Бенда на БНР – 2013, Златно перо – 2016.

Софийският камерен хор  е създаден през 1966 г., от 1975 до 1991 г. носи името на големия български композитор Любомир Пипков,  а от 1991 г. е  назован с името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов ( 1993 – 1991). 

Хорът е лауреат на 2 Гран-при, 6 специални и 18 първи награди от международни конкурси.  Концертирал е в рамките на престижни музикални форуми в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Италия, Испания и още 18 европейски страни, както и в Япония и Турция.  Хорът има издадени  8 самостоятелни компакт-диска, грамофонни плочи,  записи за европейски и японски TV и радио- и телевизионни компании. За своя принос към съвременното българско музикално изкуство  Софийският камерен хор  е награждаван с редица високи отличия от Министерство на културата на Република България, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българския хоров съюз, Класик ФМ Радио и други музикални институции.

Проф. д-р Теодора Павлович е преподавател в Катедра „Дирижиране и Композиция“ в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Диригент е на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ от 1991 г.,  създател и диригент на хора на Класик ФМ Радио от 2005 г.  Лектор, гост-диригент и член на международно  жури на фестивали и конкурси в Европа,  САЩ, Япония, Русия, Китай, Хонг Конг, Тайван, Южна Корея.  Представител е на България в Световния хоров съвет.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е носител на престижните награди “Музикален проект на годината” в класацията “Музикант на годината” на Българското национално радио, Златен медал от Министерство на културата, Награда “Пловдив” за музика и др. Той е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация Музикартисимо. Билети за концертите – онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите. Запознайте се с пълната програма на есенното издание на фестивала: www.musicartissimo.com

Exit mobile version