Почитаме първият епископ на Филипополис

Според църковното предание св. ап. Ерм е донесъл пръв Христовото благовестие в Пловдив

В православния календар месец май завърша с възпоменание на свети апостол Ерм. Той е определн за покровител на Пловдив.

Свети апостол Ерм е от учениците на Иисус Христос, които християните тачат като един от „седемдесетте апостоли“. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до римляните. Чества се на 4 януари, на 8 април и (самостоятелно) на 31 май.

Освен него БПЦ почита днес и св. мъченик Ермий. Той е бил епископ в Далмация, а Ерм в тракийския град Филипополис.

Според църковното предание св. ап. Ерм е донесъл пръв Христовото благовестие в Пловдив. Той основал в града християнска община, на която става първият епископ. В следващите три века не са известни имената на неговите приемници.

Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Мистична е фигурата на св. Ерм. Това си личи от книгата, която той е оставил. Тя се нарича „Пастир” и е изпълнена с нравоучение, с текстове насочващи към каква дейност трябва да има църквата, каква трябва да е мисията на църковните хора приобщени в Христовото слово. Поучителната книга се смята за едно от най-забележителните свидетелства на раннохристиянската писменост.

Сред най-силно засегнатите въпроси в “Пастир” е въпросът за устройството, характера и мисията на църквата. В едно от виденията си Ерм вижда църквата като строяща се кула, в която се вграждат различни камъни според качеството и предназначението си. Сред тези камъни можем да различим и себе си: дали сме материал, подходящ за строежа на кулата или стоим далеч от нея.

От думите му прозира неподправеност, гореща вяра и дори наивност, но именно те превръщат съчинението му в ценен извор за характера на раннохристиянското богословие.

В иконографията не е често срещан образът на св. апостол Ерм, но там където може да се види, той е изобразен с апостолските символи: с книга в лявата ръка, и със смирен жест с дясната ръка, който означава Троицата.

Най-високото отличие на Пловдивската света митрополия носи неговото име.

Exit mobile version