Камерна изложба на Любен Зидаров в ГХГ-Пловдив

По инициатива на Градска художествена галерия – Пловдив на пловдивската публика гостува камерна експозиция от илюстрации на Любен Зидаров към девет различни книги световна класика. Прекрасните творби на всепризнатия майстор са подредени в Зала 1 на първия етаж в голямата Постоянна експозиция на ул. „Съборна“ №14 А в Стария град. Те  са част от колекцията на Националната галерия и неотдавна бяха показани в рамките на ретроспективната изложба на Любен Зидаров Сто години в галерията на СБХ в София. Експозицията може да се разгледа до края на септември 2024 г.

Един илюстратор и девет книги

Любен Зидаров (1923 – 2023) често бива определян като илюстраторът на няколко поколения млади и не само млади читатели. И това трудно би могло да бъде другояче на фона на творчество, продължило осем десетилетия и създало илюстрациите за над 200 заглавия, сред тях за немалко от вечните класически произведения на автори от световната и българската литература – Андерсен, Марк Твен, Жул Верн, Дюма, Хофман, Оскар Уайлд, Яворов, Разцветников, Каралийчев и колко много още. Голяма част от тях излизат в по няколко издания през годините, всеки път с нови, развити варианти на илюстрациите – нещо като запазена творческа практика на художника – да „остарява“ и помъдрява заедно с илюстрираните от него произведения.

Настоящата камерна експозиция е съставена от илюстрации към девет различни книги от колекцията на Националната галерия, неотдавна показани в рамките на ретроспективната изложба на автора Сто години в галерията на СБХ в София.

Приключенската класика Островът на съкровищата на Робърт Луис Стивънсън беше една от големите любови на Любен Зидаров. От корицата на изданието от 1960 г., през авторския комикс по романа, до тук изложените илюстрации от 1977 г., отличени с годишната награда „Борис Ангелушев“ (и преиздадени през 2009 г.) – те представят една от най-разпознаваемите и запомнящите визии в картинната вселена на художника-илюстратор.

Приказки от цял свят на Николай Райнов (1964, 1974 и 2017 г.) е друга осъществена, дълбоко лична връзка между писател и илюстратор. Импозантната цветна визия на американския Юг в Чичо Томовата колиба (1979 и 2003 г.), оригиналната естетска образност в двуцветните илюстрации към Граф Монте Кристо (1985 г.), приказната магия на Хофмановите разкази (1981 г.), уловените вълшебства на Ориента в Приказки на Шехеразада (осем издания между 1961 и 2023 г.) и атмосферата на готическа Англия от времето на Тюдорите в Принцът и просякът на Марк Твен (1978 и 2018 г.) или отминалата екзотика на Дивия запад в Синът на ловеца на мечки от Карл Май (1983 г.) и Призрака на Ляно Естакадо (1985 г.)– всички те са част от невероятно богатия калейдоскоп на една художествена фантазия, превърнала илюстратора в разказвач.

Текст от изкуствоведа Филип Зидаров

Exit mobile version