Дебют на художничката Мария Дипчикова в Пловдив

Дебютната самостоятелна изложба на художничката Мария Атанасова Дипчикова със заглавие „Сънища и реалност – Магии и стихии“ ще бъде открита на 4 ноември (понеделник) 2024 г. от 18:00 ч. в РПНМ – Пловдив в изложбеното пространство на музея (зала „Лотос“). Изложбата е съставена от живописни картини, рисувани с акварелни и акрилни бои. Творбите на авторката ще бъдат в експозиция до 4 декември 2024 г.

Завладяна от митовете и легендите на древните племена, живели по нашите земи, Мария Дипчикова емоционално пресъздава силата и красотата на днешния заобикалящ ни свят. Наблюдавайки картините на авторката, зрителят има усещането, че от реката ще протегне божествената си ръка богинята на красотата, хармонията и родовата принадлежност. Слънцето, което присъства в голяма част от творбите, е символ на мъжкото начало, светлината и надеждата за по-добро бъдеще. Луната и лунните фази символизират цикличността и женското начало. Художничката, завладяна от възхита към земята, на която е родена – земята на своите предци, с много чувство възпява неповторимата природа и всички блага, с които тя ни дарява. Посланието на твореца е  да обичаме, уважаваме и съхраняваме заобикалящата ни природа, от която всеки един от нас е неизменна част.

За авторката:

Мария Дипчикова завършваСредно специализирано училище по изобразителни изкуства „Елисавета Багряна“ в София  през 2000 г. През същата година продължава своето образование в Свободната академия за изобразително изкуство “Жул Паскин” – специалност живопис. Тя участва в редица колективни изложби и получава награди в  конкурси, сред които и такива със социална насоченост (“Творци срещу тютюнопушенето и дрогата“, 1999; “С информация срещу спин”, 2000 и др.) През 2001 г. взема участие с шест творби в международна изложба в Полша на Световния конгрес на културната общност INTERLINGVА. От 2009 г. започва своето развитие като педагог на изобразителното изкуство, като в момента е преподавател в ОУ „Васил Левски“ в с. Рогош. През 2017 г. участва с три картини  в „Биенале на колажа“ на Дружеството на пловдивските художници.

Входът за откриващото събитие е свободен.

Exit mobile version