Всеки лев, вложен в култура, се връща многократно в икономиката на Пловдив, казват от екипа на “Декомкратична България”

Традиционната вече закуска (брънч) с кандидата за кмет на  „Демократична България“ адв. Атанас Костов и неговият екип тази събота насочи вниманието си към темата култура. Близо два часа продължи оживената дискусия в клуб “Фарго”, в която се обсъдиха няколко значими посоки за развитие на града като устойчива и модерна културна столица.

Засегната беше темата за бъдещето на фондация „Пловдив 2019“ и подкрепата за културния мениджмънт в града. Манол Пейков, издател и кандидат за общински съветник в листата, обърна внимание на липсата на доверие между държава-община-бизнес, което  доведе до това Пловдив да е първата и единствена столица на културата в Европа без спонсори. Същевременно посочи, че в културната сфера един лев води до 4 лева принадена стойност, което прави инвестицията изключително рентабилна. Други засегнати теми бяха достъпността до културната инфраструктура за хора с ограничения и трудна подвижност, концентрацията на събития в центъра, заличаването на паметта на дарителите в Пловдив. Вече няма и следа от най-големия между тях – Денкоглу, дарил на общината сгради за над 35 милиона тогавашни лева, без дори да е живял тук и плащал издръжките на сградите след дарението си. Участниците в оживената дискусия посочиха примери за успешни събития в културния календар, които се случват без подкрепа на местната власт и културните мениджъри успяват не със, а въпреки нея. Кандидатите за районни кметове Веселка Христамян за район “Централен” и Стефи Недевска за “Западен” посочиха необходимостта от изнасяне на културния живот извън центъра и изграждане на културни сцени и клубове по кварталите.

Останаха отворени темите за образованието и участието на младите в културния живот, стимула за спонсорство и активния принос на бизнеса. Един от въпросите, набелязан за следваща дискусия, е кой е знаковият символ на града ни, кое отличава Пловдив от останалите градове в Европа.

 

 

 

 

Exit mobile version