Министерство на културата финансира реставрация на сгради културни ценности

Частни собственици и юридически лица могат да кандидатстват за финансиране

Финансова подкрепа за консервация и реставрация на недвижими културни ценности предлага Минситерство на културата в специална покана до 17 март. По нея може да кандидатстват частни лица – собственици на такива ценности, организации с право на управление на такива обекти, национални, регионални и общински музеи, общини и др.

Поканата е публикувана на сайта на Министерството, където са качени и условията. Заявленията се адресират до Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ и се подават на хартиен и електронен носител в деловодството на МК.

Право на финансова подкрепа имат собственици или ведомства и организации с предоставено право на управление на недвижими културни ценности; национални, регионални и общински музеи; общини, на чиято територия е разположена недвижимата културна ценност; научни институти, извършващи специализирани инструментални изследвания, свързани с опазването на недвижими културни ценности; второстепенни разпоредители с бюджет към Министерството на културата.

От поканата е видимо, че широка гама от обекти могат да бъдат подпомогнати от нея. Условията не са и твърде сложни, макар и да се изискват всички нжни документи за работа върху обекти културни ценности и всички дейности ще преминат под надзора на НИНКН и Инспектората към МК. С предимство ще бъдат финансирани обекти, които са по-застрашени и за тях е нужна спешна намеса, предимство имат и обектите с по-висока категория на опазване – от световно и национално значение. Друго предимство са обекти, в които има перспективи на ползване на обекта като ресурс за устойчиво развитие на културния туризъм.

Поканата е публикувана на сайта на министерството тук.

От тук може да видите и условията за кандидатстване.

Exit mobile version