5589 четвъртокласници в Пловдивско се явяват на малки матури

Националното външно оценяване по български език и литература и математика в края на IV-ти клас се провежда днес и утре у нас. На т. нар. „малки матури“ в страната се очаква да се явят около 55 000 ученици.

По данни на Регионалното управление на образованието 5589 са четвъртокласниците в Пловдив и областта, които ще полагат изпитите. 1370 са квесторите за НВО по БЕЛ, а 1380 са квесторите, ангажирани с НВО по математика. Малки матури ще има в 149 училища от Пловдивско.

Изпитите започват в 10 часа и представляват тестове, времето за работа е 60 минути. 

Оценките от националното външно оценяване в края на 4 се изразяват в брой точки  и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Регионална комисия транспортира всички тестове до мястото на сканирането им в София. Всяка работа се оценява от двама независими проверители (задачите със свободен отговор). Срещу всеки баркод системата отразява окончателния резултат в брой точки. Оценяването на задачите с избираем отговор се осъществява в електронната система.

Проверката става от служебен компютър в определен от началника на РУО оценителски център. За Пловдив това е ОУ „Райна Княгиня“.

Exit mobile version