Четвъртата власт не е да раздава присъди

Медия изкара самоличността на обвинения в подготвян атентат

Ровенето до дъното в ситуацията подрива всякакви журналистически, а и човешки, принципи

Теодор Караколев

Национална медия, която така или иначе не се слави с най-почтените публикации в мрежата, изрови и изкара публично самоличнотта, училището, името на обвинения в подготвяне на терористичен атентат младеж. Името на непълнолетния, както и неговото семейство, обаче вече е в публичното пространство. Естествено, отговорност на всички нас, адекватните журналисти, е да не се заиграваме с темата.

Но случаят е преекспониран многократно. Публиката е със занижени стандарти поначало. Медиите непрекъснато газят журналистическите принципи – редовно обвинени получават присъди още преди съда на страниците на този или онзи сайт. Лични драми се разчовъркват до последен детайл, въпреки че общественият интерес е само клюкарски. Едва ли сега някой много ще се трогне.

Принципите за отношение към деца обаче са малко по-различни. Едва ли има смисъл да цитираме различните конвенции, пътеводители и насочващи материали как да се отнасяме към децата в медиите. Достатъчно е да кажем, че децата още търсят себе си и тепърва оформят своя светоглед. А една от ролите на съдебната система е превъзпитателна. Детето е попаднало в капан. Заблудено, може би, е готвило атентат. А ако действително е така, най-вредното нещо е отсега да сложим етикет на момчето, който ще остане завинаги. Дори да се промени и превъзпита – ако има какво да променя, пак да припомня – все още е само обвиняем – всички ще знаят за неговата детска грешка завинаги.

Нелепо е, колеги. Само за няколко клика.

Не от журналистическа, от човешка гледна точка. Защото целта ви не е да помагате или да информирате, а с всички възможни средства да трупате дивиденти.

Exit mobile version