Тодор Чонов: Новата организация на движението на 10 кръстовища сериозно ще отпуши трафика

Чакат висшия мениджмънт на Индра през януари заради проблемите с транспортния проект

„ Промяната в организацията на движението на първите десет кръстовища ще допринесе до сериозно отпушване на трафика”, заяви в общински съвет днес зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов. Заключението му е на база началните данни и реакции на шофьорите след монтирането на секции за допълнителен десен завой на три големи градски възела.

„ В момента се синхронизират с останалите кръстовища, за да могат да се използват всички опции на системата, включително Зелена вълна и турбинно изтегляне на движението. Работим и по останалите седем кръстовища от първите общо десет, които ще бъдат оптимизирани. Използваме празниците, за да правим тестове на системата”, информира Чонов.

Той допълни, че знае за проблема с пешеходното пресичане по Руски, в зоната около мол Марково тепе. „Ще търсим вариант за промяна на циклограмите, за да се задържа повече зеленият светофар за пресичащите. Мислим по този въпрос”, обясни зам.-кмета.

Мисли се и за пасарелки за невралгичните пешеходни светофари, които спират движението на автомобилите и причиняват допълнителни тапи по булевардите. Като двете зебри по „Васил Априлов”, от двете страни на моста на УХТ.

„За мое голяма съжаление в генералния план няма предвидени такива съоръжения, които са доказано най-безопасните места за пресичане на пешеходците и в същото време под тях трафикът си върви. Генералният план е отворен, подлежи на промени, така че мислим в тази посока”, каза още той.

В заключение Тодор Чонов разкри, че общината е получила потвърждение за срещата с Индра относно проблемите с транспортния проект. Тя ще се състои в средата на януари. В кметството чакат висшия мениджмънт на испанската компания.

 

 

Exit mobile version