Стопове за бъдещата S-класа на Мерцедес вече се произвеждат край Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Бойко Борисов: Летище Пловдив трябва да се превърне в балкански хъб, работим по въпроса

Довършваме Околовръстното на града, но друго от мен не очаквайте, отсече премиерът

Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията по откриване на производствен завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив. „Благодаря на българските работници, инженери и програмисти за това, че със своята добра работа и квалификация довеждат такива инвеститори“, каза още премиерът Борисов.  Той акцентира върху изградените индустриални зони в България, които се запълват изключително бързо.

„Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят“, отбеляза министър-председателят Борисов  и добави: „За мен е важно, че общината и държавата са осигурили всички условия. Това са работни места, това е БВП“. Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив.

„При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане встрани. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема. До две седмици ще има новини. Много ми се иска това летище да стане един балкански хъб и това ще видите, че ще го направим, за да се ползва на пълни обороти““, каза още премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че въпреки упреците за добросъседските отношения с Турция, благодарение на него бизнес връзките между двете държави са изключително добри. Премиерът добави, че съседите ни са много по-напред в производството на автомобили и части за тях, поради големите традиции, които имат.

„Завод след заводът се строи, което показа тоталният провал на правителството“, пошегува се Борисов. Той добави, че това, което може да поеме като ангажимент за Пловдив е – освен кръговото на Асеновградско – и довършването на околовръстното шосе. „Друго от мен не трябва да се очаква. Това е жизненоважно за града“, каза Борисов.

 „Одело България“ ЕООД е компания, занимаваща се с производство на осветление за автомобилната индустрия и е част от турския холдинг „Байрактарлар“. Инвестицията за завода край Пловдив е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката.

 „Одело България“ ЕООД наскоро откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4 000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Exit mobile version