Проверяват всички водоизточници на територията на Пловдивска област

Ревизоро: Ако приложим закона, половин България ще остане без вода и всички 29 ВиК дружества трябва да бъдат затворени

„Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битови води на населението са 7400. 40% от тях се използват без дадено разрешително“

Всички водоизточници на територията на Област Пловдив ще бъдат проверени, обяви днес по време на инспекцията на кариерите над Белащица областният управител Дани Каназирева.

„Ще продължим нашите действия. Държавните институции в област Пловдив в понеделник в 11 часа имаме среща по темата между В и К, РИОСВ, представители от Басейнова дирекция. Ще проверим всички водоизточници и дали въобще съществуват санитарно-хигиенни зони около тях“, каза Каназирева.

Междувременно в интервю пред Илияна Беновска министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че от законова гледна точка проблемът е грандиозен.

„Проблемът е следният, ако ние, нашето министерство изпълни указанията да затвори всички водоизточници, които нямат дадено разрешително, то 50% от територията на България трябва да бъде затворена за водоползване. За да не бъда голословен ще изложа фактите, които вчера ми предадоха нашите служители – водовземните съоръжения на операторите В и К за питейно-битови води на населението са 7400 само за ВиК-тата. 40% от тях се използват без дадено разрешително, това е проблем от 30-40-50 години, по реда на Закона за водите или 2960 броя водовземни съоръжения нямат издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% нямат определени санитарно-охранителни зони или 4440 броя водовземни съоръжения,“ обясни Ревизоро.

По думите му законът казва, че „който в нарушение на закона изгради водовземно съоръжение или съоръжение за използването на повърхности или подземни води, то наказанието е лишаване от свобода до 2 години и глоба от 5 до 15 хиляди лева“.

„Това означава, че трябва да затворим всички 29 ВиК-та в България и да им предявим такива документи, тоест ние трябва да сезираме компетентната прокуратура!“

Exit mobile version