Пловдивчани не могат да познаят улицата си, след санитарна сеч

Живеещите на ул. „Родопи“ негодуват от „осакатяването“ на дърветата

Пловдивчани, които живеят и работят по улица „Родопи“, са възмутени от начина, по който е проведена санитарна сеч на дърветата там. Короните изглеждат като „четки за тоалетна“, разказаха хората в сигнал до редакцията ни. Това се е случило в края на миналата работна седмица.

В сигнала се твърди, че раните на дърветата няма да бъдат обработени с овощарска замазка или блажна боя. Хората се опасяват, че до няколко години там ще се развият гъби и патогени, които ще унищожат окончателно насажденията.

За Под тепето изпълняващият длъжността директор на Общинска предприятие „Градини и паркове“ инж. Георги Николаев обясни, че дърветата са били обработени със специален фитобалсам в понеделник (27 януари). По думите му, екипите в петък само са извършили санитарната сеч и не са имали време за обработката.

„Дърветата там са софори, чийто живот отдавна е минал. Прави се всичко възможно те да бъдат спасени. Дори и на хората да им изглежда грозно, окастрянето е абсолютно наложително, защото те са опасни, а в близост има училище. Софорите по улицата имат засъхвания, загнивания, хралупи и това е единственият начин да се поддържат живи,“ коментира инж. Николаев.

Истината е, че ако не бъдат спасени и се наложи да се отсекат, или пък ги премахнат при реконструкция на улицата, то повече дървета там не може да има, заради изискванията в новите законови разпоредби за отстояния от жилищни сгради, затова се прави всичко възможно да се удължи живота им.

Exit mobile version