Парче от Берлинската стена идва в Пловдив, остава завинаги

Бетонният къс от Стената е изрисуван от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата

Ще бъде поставен пред галерия „2019” на „Гладстон” на 19 декември

Парче от Берлинската стена идва в Пловдив, за да остане в града завинаги. Почти една година след старта на Европейска столица на културата и откриването на супер успешната изложба Art Liberté с фрагменти от Стената, изрисувани от знакови артисти, автентичен гигантски елемент от Стената ще бъде монтиран като символ на единството пред галерия „2019” на „Гладстон”. Бетонното парче е изрисувано от двете страни от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата. То ще бъде поставено на 19 декември с церемония, на която ще присъстват президентът Петър Стоянов, германският посланик Кристоф Айхорн, кметът Здравко Димитров.

Лицето на фрагмента

С поставянето на парчето от Стената градът ще предаде силно послание към Европа и света бидейки Европейска столица на културата в годината, в която се отбелязват три десетилетия демокрация. Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Задната му част

Припомняме, че по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, по покана на Пловдив 2019 в партньорство с Френския Институт в България, беше осъществена изложба на цялата колекция на Art Liberté – единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбеният проект бе съпътстван от няколко последвали събития – излъчването на повече от 30 късометражни филма, изложение на фотографии, туристически турове “по стената”, политически дебати, артистични беседи и концерти. Самата колекция включваше също така емблематични творби на Тиери Ноар, Кристоф-Емануел Буше и Киди Ситни. Първият от знаковото трио ще остави завинаги посланието си в Пловдив.

Творчеството на Тиери Ноар в частност е символ на свобода и обединение. Роден през 1958г. в гр. Лион, той поставя началото на своя творчески път след преместването си в Берлин през 1992г. В продължение на пет години той нелегално рисува по Берлинската стена, като я кара да оживява под ярки краски и анимирани образи на животни и човешки лица. Крайната му цел е да трансформира, осмее и спомогне унищожаването на стената. Неговите на пръв поглед невинни творби са форма на протест срещу разделението, тъй като рисуването по стената е било абсолютно забранено и всеки осмелил се на подобно деяние е бил под заплахата на източно-германските войници.

Exit mobile version