Митрополитът настоя за издигане на паметник на Гаврил Кръстевич

Поиска още един от учредителите на Българската екзархия да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин” посмъртно

Издигане на паметник на Гаврил Кръстевич и удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин” поиска днес от общинските съветници главата на най-голямата епархия у нас Николай Пловдивски. Митрополитът откри днес тържественото заседание на местния парламент със слово по случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870г. Заяви, че църквата не е за правене на светски политики, което изненада някои от присъстващите в залата, спомнили си откровено вмешателство на владиката в политическите процеси на предишните местни избори. Тогава той посочи своя кандидат за кмет на града- Здравко Димитров и заяви, че политиката не унищожава църквата.

Николай Пловдивски настоя за издигането на първия паметник на Гаврил Кръстевич тук, в Пловдив и удостояването му с титлата „Почетен гражданин” с думите, че той е тук и гледа случващото се в общински съвет. „За Бога всички са живи. Той е жив в Христа”, каза митрополитът.

Някои общински съветници обаче не скриха раздразнението си от предложението на владиката, тъй като, по думите им, ръководната фигура в борбата за църковна независимост и учредяването на Българската екзархия е д-р Стоян Чомаков.

На тържественото заседание присъстваха трима бивши кметове- Иван Тотев, Иван Чомаков и Тодор Петков.

Exit mobile version