Малък шанс за пренареждане на листи в Пловдив, заради преференции

Почти никой не се доближава до минимума за активиране на преференцията – 7% от общия брой гласове за листата

Минимален е шансът да има пренареждания в листите за общински съветници в Пловдив, става ясно с обработените все повече протоколи. За да се активират преференциите на някой кандидат, то той трябва да е събрал поне 7% от общия брой гласове за дадената листа. Така, ако хипотетично общо за листата са гласували 10 000 души, то някой трябва да има 700 лични преференции, за да измести когото и да е в партийния списък.

Към 11:20 часа са обработени 85% от протоколите. За листата на ГЕРБ, например, са гласували 24 239 души, и така, за да се активизира нечия преференция, той трябва да има поне 1700 лични избора. Всички кандидати вече са невъзможно далеч от тази бройка, като дори лидерът на листата има 1430 лични преференции. Подобно е положението и в БСП, където дори лидерът на листата не събира лични преференции над 7%. 7-процентовата бариера към момента за НФСБ-ВМРО е 560 гласа, като лидерът на листата минава тази бройка, но никой от следващите, които може да разместят подредбата няма толкова голям личен вот.

 

Идентично е положението и в Съюз за Пловдив. Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ има силен преференциален вот, като там двама кандидати имат около 300 гласа, но също са далеч от нужната (спрямо сега обработените протоколи) граница от около 500.

Около 370 са нужните преференции в листата на Демократична България за разместване – няколко кандидати имат близо 300 лични преференции, но при оставащи около 15% протоколи, изненади са много малко вероятни.

Така, за момента повечето листи запазват своята подредба. Разбира се, в някои от тях има кандидати за кметове или районни кметове, а е възможно и някои от кандидатите да се откажат от местата си в местния парламент, така че неговият формат за момента не е сигурен. Почти сигурни са бройките – 16 съветника за ГЕРБ, 7 за БСП, 6 за НФСБ-ВМРО, по 5 за Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив и Земеделски съюз. Под въпрос е Демократична България, която може да вземе 3 или 4 места. Един или двама ще има листата на ДПС, а по един или нито един, тъй като са на границата и може да повлияят много на останалата подредба – са ВОЛЯ и „Ние, гражданите“.

Exit mobile version